Fertilia

Ce se întâmplă în timpul FIV?

În principal, aceștia sunt pașii de urmat când faceți un tratament FIV.

Pentru femei:

Pasul 1: suprimarea ciclului menstrual natural

Vi se administrează un medicament, care vă suprimă ciclul menstrual natural. Aceasta deoarece medicamentele utilizate în următoarea etapă a tratamentului să fie mai eficiente.
Medicamentul se administrează sub formă de injecție zilnică, pe care veți fi învățată să o faceți singură. Continuați timp de aproximativ 2 săptămâni.

Pasul 2: ajutați ovarele să producă mai multe ovocite mature

Odată ce ciclul dumneavoastră natural este suprimat, luați un hormon de fertilitate, numit hormon de stimulare a foliculilor (FSH).

FSH crește numărul de ovocite mature, din acea lună, produse de ovare. Aceasta înseamnă că pot fi colectate și fertilizate mai multe ovocite (celule reproducătoare feminine).

Pasul 3: verificarea progresului

Clinica vă va urmări pe toată durata tratamentului. Veți avea ecografii vaginale pentru a vă monitoriza ovarele și, în unele cazuri, teste de sânge. Înainte de a vă recolta ovocitele, veți face o injecție cu un hormon numit gonadotrofină corionică umană (hCG), care le ajută să se maturizeze.

Pasul 4: colectarea ovocitelor

Veți fi sedată și ovocitele dvs. vor fi colectate folosind un ac, care ajunge în fiecare ovar, sub ghidare ecografică. Aceasta este o procedură minoră, care durează aproximativ 15-20 de minute. Unele femei au crampe sau o cantitate mică de sângerare vaginală, după această procedură.

Pasul 5: fertilizarea ovocitelor

Ovocitele colectate sunt puse în același vas de laborator cu spermatozoizii partenerului sau ai donatorului.

În unele cazuri, este posibil ca fiecare ovocit să fie injectat individual cu un singur spermatozoid. Aceasta se numește injecție intra-citoplasmatică de spermă sau ICSI.

Ovocitele fecundate (numite acum embrioni) continuă să crească în laborator timp de până la 5 zile înainte de a fi transferate în uter. Cei mai buni embrioni – 1 sau 2 – vor fi aleși pentru transfer în uter.

După colectarea ovocitelor, vi se vor administra medicamente pentru a ajuta mucoasa uterului să fie pregătită pentru embrion.

Pasul 6: transferul de embrioni

La câteva zile după colectarea ovocitelor, embrionii sunt transferați direct în uter. Acest lucru se face folosind un tub subțire, numit cateter, care este introdus în vagin. Această procedură este mai simplă decât colectarea ovocitelor. De obicei, nu veți fi sedată.

Numărul de embrioni, care vor fi transferați, trebuie discutat înainte de începerea tratamentului.

Pentru bărbați:

În timpul recoltării ovocitelor partenerei, vi se cere să dați o probă de spermă. În laborator, spermatozoizii sunt spălați și centrifugați la o viteză mare, astfel încât cei mai sănătoși și mai activi pot fi selectați.
Dacă utilizați sperma donată, aceasta este dezghețată înainte de pregătire.

Când aflați dacă sunteți însărcinată:

Odată ce embrionii au fost transferați în uter, veți aproximativ 2 săptămâni înainte de a face un test de sânge, care arată dacă tratamentul a funcționat.
Această așteptare de 2 săptămâni poate fi o perioadă foarte dificilă. Unii oameni consideră că este cea mai grea parte a tratamentului FIV.
Dacă rămâneți însărcinată, în următoarele săptămâni vor fi efectuate ecografii pentru a verifica că lucrurile progresează conform așteptărilor.

Solicită o programare