Fertilia

Puncția Ovariană

Etapa a procesului de fertilizare in vitro in timpul careia se recolteaza ovocite produse prin stimulare ovariana.

In ce consta punctia ovariana?

Este o interventie chirurgicala simpla, rapida, ce se desfasoara sub analgosedare. Se efectueaza la 36 de ore dupa administrarea injectiei pentru declansarea ovulatiei. Se desfasoara prin abord transvaginal si prin ghidaj ecografic. Lichidul din foliculi se aspira cu ajutorul unui ac fin.

Inainte de punctia ovariana se realizeaza stimularea ovariana ce are rolul de a obtine cat mai multe ovocite mature. Medicul va decide tipul de medicatie si protocolul, in functie de contextul medical al pacientei. Stimularea se efectueaza in etape, iar pacienta este monitorizata ecografic pentru a decide cand foliculii sunt suficient de maturi pentru efectuarea punctiei.

Desi este un procedeu sigur, exista o serie de efecte adverse ale stimularii ovariene: schimbari de dispozitie, dureri abdominale, sensibilitatea sanilor, hiperstimulare ovariana.

In vederea punctiei ovariene este necesara o minima pregatire: repaus alimentar si hidric cu minim 8 ore inaintea sedarii, repaus sexual inainte de recoltare. De asemenea este se recomanda evitarea conducerii de autovehicule in ziua respectiva.  In plus, se efectueaza analize de sange si consult preanestezic.

Cum se realizeaza punctia ovariana?

Procedura dureaza maxim 30 de minute cu pacienta asezata in pozitie ginecologica. Dupa efectuarea anesteziei, foliculii se identifica ecografic, apoi cu un ac subtire ghidat ecografic se punctioneaza ovarele si se aspira foliculii, lichidul fiind transferat in eprubete sterile catre laboratorul de embriologie.

Dupa procedura, pacientele pot avea o simptomatologie usoara: minima sangerare, dureri abdominale, discomfort, greata.

Se extrag in general 8-12 ovocite, numarul variind insa de la caz la caz.

Care sunt riscurile procedurii?

Riscurile sunt rare (incidenta de 1%): sangerare, infectie, torsiune de ovar, sindrom algic pelvin.

Proceduri Fertilia

Proceduri Laborator

Solicită o programare