Care sunt diferentele dintre FIV si ICSI

Care sunt diferențele dintre FIV și ICSI?

Procesele FIV și ICSI implică recoltarea ovocitelor și a spermei pentru fertilizare, într-un vas de laborator, și hrănirea embrionilor într-un incubator, timp de 3-5 zile, înainte de a-i transfera în uter pentru implantare.

Diferența dintre FIV și ICSI este că FIV are loc prin penetrarea naturală a spermatozoizilor (care se întâmplă în vasul de laborator), în timp ce la ICSI, un spermatozoid este preluat de un ac mic de sticlă și injectat meticulos într-un ovocit, de către un embriolog. Procesul de desfășoară la microscop.

Ce este FIV?

În timpul eclozării asistate, învelișul exterior al embrionului este slăbit artificial printr-o mică gaură făcută în zona pellucida. Acest lucru se poate face în mai multe moduri. O metodă implică aplicarea unei soluții acide. O altă metodă implică utilizarea unui laser, pentru a „crapa” carcasa.

Care sunt beneficiile ICSI?

ICSI este un tratament pentru infertilitatea masculină. De obicei, este procedura de alegere atunci când este puțin probabil ca spermatozoizii să pătrundă și să fertilizeze un ovocit din cauza următoarelor condiții:

  • Există un număr scăzut de spermatozoizi.
  • Spermatozoizii nu sunt suficient de mobili.
  • Nu există spermatozoizi în spermă, iar spermatozoizii sunt extrași chirurgical din epididim (locul unde se produce sperma) sau din testicule.

Aproximativ 60% din procedurile de FIV în zilele noastre implică tehnica ICSI, cu o rată de fertilizare de succes de aproximativ 50%-80%

Ghid pas cu pas ICSI – FIV

Înainte ca ICSI să poată fi efectuată, ovocitele mature trebuie extrase de la partenerul de sex feminin, în timpul unui ciclu FIV standard.

După ce ovocitele sunt colectate, învelișul exterior al acestora (cumulus) este îndepărtat de pe fiecare.
Ovocitele imature nu pot fi injectate. Cu toate acestea, ele pot fi incubate încă două până la șase ore și reevaluate. Dacă se maturizează în acel timp, ele pot fi încă injectate împreună cu celelalte ovocite mature.
Proba de sperma a partenerului de sex masculin este pregătită în laborator, pentru a izola spermatozoizii sănătoși și în mișcare pentru procedura ICSI.
Spermatozoizii mobili sunt selectați pentru injectare pe baza morfologiei (formei). Această abordare vizuală poate să nu reflecte neapărat funcționalitatea sau capacitatea lor de a fertiliza un ovocit.

Testul funcțional cu acid hialuronic

Există un test funcțional, bazat pe capacitatea spermatozoizilor de a se lega de hidrogel pe bază de acid hialuronic, care imită legarea naturală a spermatozoizilor maturi de ovocite.

Spermatozoizii in vivo (în natură) întâlnesc acidul hialuronic în mucusul cervical (mucusul colului uterin) și în matricea cumulusului, care înconjoară ovocitul. Se găsește și în partea de sus a capului spermatozoizilor. Penetrarea mucusului cervical și a matricei cumulus de către spermatozoizi in vivo este un element critic în fertilizarea cu succes și implantarea ulterioară a embrionului (când ovocitul fertilizat se atașează de mucoasa uterului). Acidul hialuronic este vital în această interacțiune.

Un instrument special de sticlă, foarte fin (numit pipetă de susținere), este folosit pentru a ține ovocitul nemișcat. Un instrument mai subțire, ascuțit, asemănător unui ac de sticlă, este folosit pentru a selecta și a imobiliza, apoi pentru a ridica un singur spermatozoid.

Cu mare grijă și precizie, acul este introdus ușor prin învelișul exterior al ovocitului (zona pellucidă) și în ovocit. Spermatozoizii imobilizați sunt apoi injectați lent în ovocit și acul este îndepărtat cu grijă, lăsând spermatozoidul în interiorul ovocitului.

Ovocitele injectate sunt plasate într-un incubator, peste noapte, și verificate în dimineața următoare pentru semnele de fertilizare. După încă 24 de ore, putem determina câte ovocite s-au divizat.

Este important de reținut că nu toate ovocitele pot fi fertilizate și nu toate ovocitele fecundate devin embrioni.

ICSI-FIV este recomandată cuplurilor, care au avut o fertilizare slabă sau inexistentă în timpul FIV standard, precum și bărbaților care au:

  • Morfologie slabă a spermatozoizilor (spermatozoizi de formă anormală).
  • Motilitate slabă a spermatozoizilor (mișcare lentă).
  • Un număr scăzut de spermatozoizi.
  • O obstrucție, cum ar fi o vasectomie, care împiedică eliberarea spermatozoizilor.
  • Anticorpi anti-spermatici (anticorpi, care sunt produși de organismul bărbatului și pot inhiba funcția spermatozoizilor).

Pentru ovocit:

Deoarece ICSI este mai invazivă și necesită mai multă manipulare decât tehnicile standard de inseminare FIV, există o șansă mică (mai puțin de 2%) ca ovocitul să fie deteriorat în timpul procedurii – rezultând un ovocit neviabil.

Pentru copilul rezultat:

Mii de copii din întreaga lume s-au născut ca urmare a ICSI. Până în prezent, nu există dovezi convingătoare că incidența malformațiilor congenitale este diferită cu ICSI sau FIV, în comparație cu copiii născuți din alți părinți de vârstă și stare de sănătate similară.

Vârsta mamei la naștere, antecedentele familiale și prezența complicațiilor sarcinii sunt cei mai importanți predictori ai sănătății nou-născutului.

Alți factori de avut în vedere:

Unii bărbați au o cauză dobândită a problemei cu spermatozoizii despre care știm că nu va fi ereditară (cum ar fi o vasectomie sau o leziune a măduvei spinării).

  • Unii bărbați au probleme cu spermatozoizii, care ar fi putut fi prezente încă de la naștere. Acestea pot fi transmise copiilor de sex masculin, din cauza unei mici rearanjamente cromozomiale sau a unei ștergeri a unei mici porțiuni a cromozomului Y.
  • De asemenea, bărbații cu un număr foarte scăzut de spermatozoizi sau cu o obstrucție în canalele lor spermatozoice (vas sau epididim) pot purta una dintre genele fibrozei chistice. În această situație, copilul poate moșteni gena și, dacă partenerul de sex feminin poartă și una dintre aceste gene, există riscul de a face un copil cu gena fibrozei chistice.
  • La fel cum vârsta mamei influențează riscul de malformații congenitale, bărbații cu un număr foarte scăzut de spermatozoizi au, de asemenea, un risc crescut de a produce un copil de sex masculin cu un număr anormal de cromozomi sexuali (XXY sau XYY în loc de XY obișnuit). Acești copii au un aspect fizic normal, dar pot dezvolta dificultăți de învățare, probleme de comportament sau infertilitate.