Fertilia

Histeroscopie

Este o procedura minim invaziva cu ajutorul careia se pot diagnostica sau trata patologii uterine. Permite examinarea directa a canalului cervical, a cavitatii uterine si a ostiumurilor tubare. Se efectueaza cu ajutorul unui instrument numit histeroscop, un instrument optic performant format dintr-un tub subtire la capatul caruia este o sursa de lumina si o camera cu ajutorul careia se vizualizeaza structurile interne.

Exista 2 tipuri de histeroscopii: diagnostice si interventionale.

Histeroscopia diagnostica este o procedura minim invaziva utilizata pentru diagnosticarea sau confirmarea unui diagnostic. Se recomanda in cazul: evaluarii infertilitatii, diagnosticarea sangerarilor vaginale anormale, dupa interventii chirurgicale la nivelul uterului, evaluarea/stadializarea neoplasmului endometrial.

Histeroscopia interventionala se realizeaza cu ajutorul rezectoscopului, fiind recomandata in cazul: polipilor uterini, sinechiilor, septurilor, fibroamelor uterine, obstructiilor tubare.

Interventia este minim invaziva, nu necesita incizii, nu necesita spitalizare, efectuandu-se in ambulator, pacienta putand pleca acasa dupa cateva ore.

Exista anumite contraindicatii in efectuarea histeroscopiilor:

* tulburari de coagulare

* infectii cu virus herpes

* boala inflamatorie pelvina

* cancer de col

* sarcina

 

Riscurile asociate sunt: hemoragie, perforatia peretelui uterin, febra, frison, infectii, riscuri asociate anesteziei, endometrita postoperatorie.

Procedura se realizeaza in prima saptamana dupa menstruatie cand endometrul este subtire. Avand in vedere ca este procedura efectuata in ambulatoriu, nu necesita pregatire speciala pentru spitalizare. Daca este necesara anestezia intravenoasa, se interzice consumul de alimente sau lichide cu 8 ore inainte de procedura.

De regula nu dureaza mai mult de 30 de minute (daca este vorba de histeroscopie interventionala) sau 10-15 minute (cea diagnostica).

Dupa interventie, pacienta are cateva restrictii: evitarea contactului sexual, a efortului excesiv, utilizarii tampoanelor interne, a spalaturilor vaginale. Isi poate relua activitatea la scurt timp, insa este important de retinut ca postoperator pot sa apara crampe abdominale sau sangerari vaginale.

Proceduri Fertilia

Proceduri Laborator

Solicită o programare