Femeile se nasc cu aproximativ două milioane de ovocite în ovare, dar aproximativ 11 000 dintre ele mor în fiecare lună, înainte de pubertate. În adolescență, o fată mai are doar 300.000 – 400.000 de ovocite și, din acel moment, aproximativ o mie vor muri în fiecare lună. Acest fenomen este complet independent de producția de hormoni, pilule contraceptive, sarcini, suplimente nutritive, stil de viață.
Nimic nu oprește această dispariție de aproximativ o mie de ovocite (celule reproducătoare feminine) în fiecare lună, indiferent de ovulație, inhibiție ovariană sau stimulare ovariană.
După vârsta de reproducere, ovarele încetează să mai producă estrogen și apare menopauza, adică insuficiența ovariană. Studii populaționale au demonstrat de-a lungul mai multor decenii că femeia fertilă devine infertilă până la vârsta de 40 de ani și intră în menopauză până la 50 de ani.
Ce sunt foliculii antrali și rezerva ovariană?
Ecografia de ovar apreciază numărul de foliculi antrali și vă poate spune unde vă aflați din perspectiva ceasului biologic. 30-35 de ovocite mor în fiecare zi! Iar lunar – mor 1000. Mor pentru că și-au început dezvoltarea lungă de trei luni pentru a deveni ovocite capabile de ovulație.
Doar un ovocit, lunar, va reuși să fie ovulat.
Așadar, cele mai multe ovocite se află în ovar în repaus. Unele ies din repaus într-un timp de aproximativ 3 luni, proces de dezvoltare, care este complet disociat de ciclul menstrual sau de ciclul ovulator. După această perioadă, foliculii devin sensibili la hormonii ciclului menstrual lunar, dar aceștia vor muri rapid și vor dispărea, dacă nu sunt salvați de hormonul FSH.
Fiecare ovocit din ovare este închis într-un folicul în repaus. În fiecare zi, 30-35 dintre acești foliculi își încep o perioadă de 85 de zile de dezvoltare și apoi încearcă să ovuleze.
Ce conține ovarul?
- foliculi primordiali sau în repaus timpurii
- foliculi primari ceva mai mari
- foliculi pre-antrali mai mari (care încep să formeze un spațiu umplut cu lichid)
- foliculi antrali, care tocmai devin vizibili la ecografie la o dimensiune de aproximativ 1-2 mm
- la mijlocul ciclului, în ziua 14, există în mod normal un folicul dominant pre-ovulator
- după ovulație, acel folicul devine corp luteal, care începe să secrete progesteron.
De multe ori, se crede în mod eronat că un singur folicul se dezvoltă în fiecare lună, în primele două săptămâni ale ciclului, culminând în cele din urmă cu un folicul mare, de 20 de mm din care ovocitul este ovulat în ziua 14.
Dezvoltarea acestui folicul unic, dominant în fiecare lună, cu creșterea producției de estrogen și reglarea întregului ciclu lunar prin hormonii hipofizari FSH și LH, oferă doar o mică parte a imaginii. Arată doar ce se întâmplă cu un ovocit dntr-un ovar care conține, la o tânără fertilă, până la 200.000 de ovocite.
Acel singur ovocit care a fost destinat ovulării s-a dezvoltat ca un singur folicul dominant din 30 sau mai mulți foliculi pre-antrali și antrali mai mici, care se dezvoltaseră în ovar cu până la 70 de zile înainte de începutul ciclul menstrual.
Cei mai mulți dintre cei 300.000 -400.000 de foliculi ai ovarelor sunt în repaus și nu fac nimic în cursul unei luni! Doar 30-40 de foliculi de dezvoltă lunar.
- După 70 de zile de dezvoltare, acești foliculi cresc până la 2 mm în dimensiune, iar la acea dimensiune vor fi ușor vizibili la ecografie.
- În primele 70 de zile de dezvoltare a foliculului, acesta este complet independent de orice influență hormonală.
- Între 0,2 milimetri și 2 milimetri, așa-numiții foliculi antrali încep să devină sensibili la stimularea de către FSH din glanda pituitară (din creier).
Câți foliculi se dezvoltă lunar, în funcție de vârstă?
- O femeie de 20 de ani are 37 de foliculi /zi care părăsesc perioada de … odihnă.
- O femeie de 35 de ani are 10 foliculi pe zi, care părăsesc stadiul de odihnă.
- O femeie de 45 de ani are 2 foliculi pe zi care părăsesc stadiul de odihnă.
Numărul de foliculi antrali indică numărul de ovocite, care pot fi recuperate într-un ciclu de stimulare pentru FIV. Prin urmare, numărul de ovocite recuperate într-un ciclu de stimulare hormonală pentru FIV reflectă în mod direct numărul de foliculi antrali. Iar numărul de foliculi antrali reflectă direct numărul total de ovocite rămas. Adică vă arată vârsta biologică sau ceasul biologic.
Așadar FIV nu se poate face la orice vârstă, ci depinde tot de vârsta biologică a femeii.