Ovocitele conținute de ovar sunt în număr fix, stabilit genetic, și nu pot fi ajustate. Pe de altă parte, uterul, ajutat de medicamente, poate ține o sarcină și la 50 de ani și la peste 50 de ani fără probleme. De ce apare această situație?
”Dacă vă doriți o sarcină la 45 de ani, șansa de a o obține cu propriile ovocite (celule reproducătoare feminine) este extrem de mică. De aceea, vă sfătuim să recurgeți la donare de ovocite, care se face legal în România. Este un circuit administrativ, Agenția de Transplant aprobă toate dosarele. Într-o lună, se termină procesul administrativ și vom avea celulele în clinică”, spun dr. Ruxandra Dumitrescu. Vezi aici care sunt pașii.
Ovocite de la donatoare tânără se fertilizează, în laborator, cu sperma partenerului și embrionul este transferat apoi în uter. Acest organ, chiar dacă are 45 de ani sau mai mult de 45 de ani va putea ține sarcina.
Uterul poate fi ajutat cu medicamente și la menopauză
”Noi știm să pregătim uterul pentru o sarcină prin medicație. Chiar dacă doamna este în menopauză. Medicamentele îl fac mai elastic și capabil să țină sarcina. Veți putea naște vaginal sau prin cezariană și veți putea alăpta în mod normal. Dar celulele reproducătoare, pe care le conține ovarul, nu pot fi ajustate, nu pot fi întinerite cu nicio metodă”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar supraspecializat în tratamentul infertilității.
Celulele reproducătoare sunt stabilite genetic, înainte de naștere
Ovarele, câte unul pe fiecare parte a uterului, sunt de mărimea unei căpșuni mai mari. Conțin celulele reproducătoare, adică ovocitele.
De când se naște, o fată are tot numărul de ovocite. Ele doar nu sunt dezvoltate. Abia la adolescență începe dezvoltarea ovocitelor.
- La pubertate, o fată are aproximativ 300.000-400.000 de celule reproducătoare, care vor fi consumate prin fiecare menstruație.
- Pe măsură ce trece timpul, după 35 de ani, 80% din ovocite vor forma embrioni cu defecte genetice, care se vor auto-elimina. De aceea, contează vârsta ovocitelor!
Ovarul are funcția de a forma și elibera în fiecare lună un ovocit matur, care conține jumătate din materialul genetic necesar pentru formarea unei noi vieți. Doar ovocitul matur poat fi fertilizat. Acesta este conținut într-o cavitate numită folicul.
La ovulație, ovocitul este expulzat, prin ruperea foliculului, în trompa uterină, unde poate fi fecundat de un spermatozoid.
Epiteliul folicular (al cavității în care a stat ovocitul în ovar) formează corpul galben, care secretă atât progesteron, cât și estrogen.
- Dacă ovocitul nu este fecundat, corpul galben începe să degenereze și se cicatrizează în ziua 24-a zi a ciclului.
- Dacă ovocitul a fost fecundat, corpul galben persistă și are o activitate endocrină intensă în primul trimestru al sarcinii.
Cum se petrece fecundația în mod natural?
După ejacularea spermei, milioane de spermatozoizi sunt ajutați de secreția glandelor cervicale, care este alcalină, să se deplaseze spre uter. În mucusul cervical, spermatozoizii se mișcă cu viteza medie între 25 și 50 mm/sec. De aici, spermatozoizii ajung în cavitatea uterină și se deplasează în regiunea trompelor uterine, unde are loc fecundația.
- Fecundația înseamnă procesul prin care un ovocit a fuzionat cu un spermtozoid și a rezultat o singură celulă, cu material genetic nou. Această celulă se numește zigot.
- În cazul în care nu este fecundat, ovocitul moare la 12 – 24 de ore după ovulație.