Fecundație înseamnă contopirea a două celule – ovocitul (celula reproducătoare feminină) și spermatozoidul (celula reproducătoare masculină). Așa apare zigotul. Urmează apoi diviziuni celulare repetate. În mod natural, fecundația are loc în trompa uterină a mamei. Fecundația prin tehnici de fertilizare umană asistată se face în laborator.
Fecundația are loc în trompa uterină a mamei
La 3 zile de la fertilizare, zigotul se transformă în morulă. Are 16 celule. Și e gata să intre în uter.
- Din morulă – interiorul se va transforma în țesuturi embrionare, iar exteriorul – în placentă.
- În primele 3 zile de la fecundația naturală (care are loc în trompa uterină a mamei), zigotul este transportat spre uter.
- Ajunge aici în a patra zi după fecundație.
Cine asigură transportul?
În interiorul trompelor uterine, posibilitățile de circulație sunt extrem de bine gândite.
- Noua viață este împinsă spre uter de către cili (celule care arată ca niște perișori).
- În trompele uterine există un curent lichidian, care împinge morula spre uter.
- Vin în ajutor și mușchii trompelor uterine, care se contractă și se mișcă în scopul deplasării morulei spre uter.
Ziua 4. În uter:
Când ajunge în uter, morula continuă diviziunea celulară. În acest timp, noua viață se hrănește din resurse proprii, din lichidul din interiorul trompei uterine, și apoi din lichidul din uter.
După implantarea în uter (lipirea în uter), care se petrece în ziua 7 sau 8 după fecundație, începe să îți mărească numărul de straturi celulare.
La FIV, ziua 5: Direct în uter
La FIV, principala recomandare este ca, după fecundația care se petrece în laborator și nu în trompa uterină a mamei, embriotransferul (transferul în uterul mamei) să se petreacă în ziua 5. Vezi aici se presupune embriotransferul.
În ziua 5, noua viață are 80 de celule. Se numește acum blastocist.
În ziua 5, embriologul are mai multe informații despre embrioni. Și stie care dintre aceștia a trecut de ziua 3. Uneori, în ziua 3, se opresc în evoluție spontan.
În embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza două aspecte importante:
- masa celulara internă – din care se va forma embrionul și apoi copilul
- trophectodermul din care se va forma placenta – aceasta trebuie sa arate normal pentru că, fără o placentă viabilă, embrionul nu are șanse să se dezvolte
În ziua 5, embriologul poate recolta câteva celule din blastocist pentru biospie. Ulterior, proba se duce în latoratorul de genetică. Prin analiza numita PGS, se face un screening genetic, adică se văd defectele mari genetice ale fătului.
Prin analiza numită PGD se face diagnosticul genetic.