Ovocitul și embrionul timpuriu sunt înconjurate de un strat gros de proteine speciale, numite zona pellucida.
Înainte ca un embrion să se poată implanta în uter, trebuie să „eclozeze” din zona sa pellucida. Se crede că ecloziunea asistată în laboratorul de embriologie folosind acid, lasere sau alte instrumente pentru a subția sau pentru a face o gaură în zona pellucida ajută embrionul să „eclozeze”.
Eclozionarea asistată este o procedură de laborator care se face uneori împreună cu tratamentul de fertilizare in vitro (FIV).
FIV implică amestecarea ovocitelor cu spermatozoizii într-un vas de laborator, ca să apară fecundația. În mod normal, fecundația de produce în trompa uterină. Ovocitul este considerat fertilizat atunci când un spermatozoid reușește să pătrundă în interiorul acestuia.
În timpul FIV, ovocitele fertilizate sunt monitorizate timp de 3 până la 6 zile, pe măsură ce se divid și se dezvoltă în embrioni. Cel mai bun embrion poate fi apoi plasat în uterul femeii (transfer de embrioni sau embriotransfer).
Speranța este că eclozarea asistată ar putea ajuta embrionul să se implanteze în peretele uterin și, în cele din urmă, să conducă la o sarcină.
Cum se face eclozarea asistată?
În timpul eclozării asistate, învelișul exterior al embrionului este slăbit artificial printr-o mică gaură făcută în zona pellucida. Acest lucru se poate face în mai multe moduri. O metodă implică aplicarea unei soluții acide. O altă metodă implică utilizarea unui laser, pentru a „crapa” carcasa.
Eclozionarea asistată poate cauza probleme embrionului?
Rareori, eclozarea asistată poate deteriora embrionul, făcându-l inutilizabil. Riscul pentru gemeni identici poate fi ușor crescut. Complicațiile medicale sunt mai mari în sarcinile gemelare identice decât în sarcinile normale, unice.
Experții în fertilizare asistată nu recomandă utilizarea eclozării asistate la toate pacientele, care urmează tratament FIV pentru a concepe. Eclozarea asistată poate îmbunătăți șanselor de sarcină la femeile, care nu au reușit să rămână însărcinate în ciclurile anterioare de FIV. Și la cele cu un prognostic prost (care nu au șanse să rămână însărcinate).
Există și alte motive pentru a face eclozare asistată?
Dacă este planificat diagnosticul genetic de preimplantare (PGD), eclozarea asistată a embrionilor în a treia zi după fertilizare poate facilita o biopsie pentru PGD. În timpul unei biopsii, o cantitate mică de țesut este prelevată din celulele exterioare ale embrionului (trofectoderm), a cincea zi după fertilizare (etapa de blastocist a embrionului).