Expunerea masivă la informații a determinat creierul uman să declanșeze mai repede adolescența. În cazul fetelor, cascada hormonală începe de la 10 ani. Adolescența propriu-zisă apare de la 11 ani.
Aparatul genital feminin face parte din așa-numitul ax hipotalamo-hipofizo-ovarian. Se consideră că adolescența apare la fete între 11 și 14 ani. De la 10 ani, nivelurile hormonilor FSH și LH cresc moderat, urmate de o creştere a producţiei de estradiol.
- FSH (hormonul de stimulare foliculară) stimulează foliculii ovarieni și determină dezvoltarea ovocitelor (celulele reproducătoare feminine).
- LH (hormonul luteinizant) este o parte importantă a ciclului menstrual. Funcționează împreună cu FSH.
- Estradiolul dezvoltă endometrului (mucoasa care tapetează uterul în interior și care, în lipsa sarcinii, se elimină la menstruație)
Adolescența la fete. Schimbări fizice:
După ce acești hormoni suferă modificări, apare o cascadă de evenimente vizibile:
- Începe dezvoltarea sânilor (cresc mugurii mamari)
- Țesutul subcutanat capătă, treptat, distribuţie de tip ginoid (de pară)
- Cresc vaginul şi uterul
- Hormonii suprarenali şi, în principal, DHEA (dehidroepinadrosteronul) determină creşterea părului pubian şi axillar. Hormonii suprarenali se constată cu doi ani înainte de modificările ovarelor. Schimbă mirosul corporal. Copilul nu mai miroase a… copil.
- Creștere endometrul (mucoasa care tapetează uterul în interior și care, în lipsa sarcinii, se elimină la menstruație). Apar primele sângerări ciclice.
- Prima sângerare vaginală se numește menarhă.
- Ciclurile menstruale sunt anovulatorii (nu e eliminat niciun ovocit din ovar) pe parcursul primelor 6-12 luni, apoi devin ovulatorii. Adolescenta devine „fertilă“, adică poate să rămână însărcinată.
Adolescența la fete. Tiroida
Pubertatea fiziologică presupune participarea întregului sistem endocrin.
- Tiroida intervine la pubertate în procesele de creştere şi diferenţiere.
- Timusul (glandă situată în piept), involuează în momentul pubertăţii. La naştere, timusul cântăreşte 5g, la 15 ani are 15-25 g, după 16 ani regresează şi, la 20 de ani, ajunge din nou la greutatea de la naştere.