Vaccin anti-HPV. În cazul adolescenților, două doze de vaccin presupune planul de imunizare pentru HPV. În cazul adulților, se fac trei doze.
Vaccinarea HPV, decontată acum, dar doar pentru fete, se face între 12 și 14 ani.
În această perioadă, s-a constatat că răspunsul sistemului imuntar e cel mai mai bun.
Vaccinul protejează timp de 20 de ani. În momentul de față, perioada în care este eficient vaccinul s-a stabilit printr-un model matematic. S-au procesat informațiile de până acum (de 12 ani se produce acest vaccin) și s-a constatat că apară timp de 20 de ani.
Viitorul va arăta dacă e nevoie de un rapel, de o revaccinare, sau dacă e suficientă această monodoză de la 12-14 ani și adolescentele nu se vor revaccina la 35 de ani, adică peste aproximativ 20 de ani.
Orice femeie adultă poate face vaccinul la cerere:
Femeile se pot vaccina, la cerere, până la 45 de ani.
Imunizarea le ajuta să se apere, imun, de infecțiile cu HPV și le protejează de cancerul de col uterin, efectul nu e la fel ca în cazul imunizării de la 12 ani.
Efectul vaccinarii e mai slab, cu cât varsta depășește 14 ani.
Vaccinul HPV protejează împotriva cancerului de col uterin
România se afla pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin. În ciuda faptului că leziunile pre-canceroase din colul uterin se pot detecta ușor, la un examen Papanicolau, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
O leziune pe colul uterin pre-canceroasă, odată îndepartată chirurgical (intervenția e minim invazivă), nu mai are risc să se transforme în cancer.
Dupa intervenție, colul uterin se vindecă prin celule normale.
Control ginecologic, o dată pe an
Controlul ginecologic este obligatoriu, o dată pe an, după începerea vieții sexuale.
Aceasta deoarece bolile grave (cancer de col uterin, cancer de endometru ori de ovar) evoluează fără simptome.