Cu ajutorul medicamentelor noi, speranța de viață a pacienților infectați cu HIV este identică cu cea a populației generale. Pacienții care trăiesc cu HIV pot avea copii – HIV negativ. În România, există 18.000 de persoane diagnosticate și tratate.
Femei seropozitive:
Femeile seropozitive tratate pot avea copii perfect sănătoși.
- Infecția cu HIV nu este o boală amenințătoare de viață, ci o infectie cronică. Datorita tratamentului antiretroviral, speranța de viața a pacientului cu infecție HIV e similară cu speranța de viața a oricărui om perfect sănătos.
- Prin tratament, o femeie sero-pozitivă tratată corect poate da naștere unui copil perfect sănătos.
- Riscul sa transmită virusul e mai scăzut de 2%.
Bărbați seropozitivi:
În cazul infecției cu HIV , sperma se poate ”spala” în laborator, iar sarcina apare fără infectarea femeii (sero-negative) sau a viitorului copil.
Această procedură se face în clinicile de fertilizare umană asistată.
Virusul imunodeficienței umane (HIV) se transmite de la o persoană infectată prin:
- relatii sexuale fără prezervativ
- de la mama infectată și netratată la făt
- prin sânge proaspăt, care vine în contact cu o leziune
Virusul HIV este puțin rezistent în mediul extern. Într-o picatură de sânge expusa mediului exterior, 80% din virusuri mor după 15 minute. Dupa 30 de minute, nu mai vorbim despre potențial de infectare.
Studiile spun că, după ce sângele infectat iese din organism, concentrația virală scade logaritmic. Mai exact, riscul de infectare este doar la contactul cu sângele proaspăt.
Ce face HIV după ce intră în organism?
Virusul HIV infectează celulele limfatice și se localizează în fluidele corpului uman. Îl găsim preponderent în sânge, în limfă, în spermă, în lichidul vaginal.
De aceea, se ia prin sânge proaspăt și prin relatii sexuale fără prezervativ.
Femeile, mai vulnerabile în fața HIV. De ce?
Virusul se transmite sexual prin:
- Sex vaginal
- Sex anal
- Sex oral
În cuplurile heterosexuale, riscul de contaminare al femeii e mai mare din cauza suprafeței mai mari a vaginului în comparație cu uretra bărbatului.
În cuplurile homosexuale, riscurile sunt mari pentru că anusul nu e lubrifiat, deci mucoasa poate să facă usor leziuni în timpul actului sexual. De asemenea, anusul e mai vascularizat decat vaginul.