Ovarele nu acționează singure și nu asigură singure fertilitatea feminină, adică ovocite – celule reproducătoare feminine perfecte. Ca să înțelegem infertilitatea de cauză feminină, e util să privim, global, funcția de reproducere.
Axul hipofizo-hipotalamo-tiroido-ovarian este un circuit central, adică guvernat de creier. Acesta controlează aparatul genital feminin.
Prima menstruatie, numită menarha, înseamnă că s-a pornit un ceas biologic. Iar ciclul menstrual ulterior înseamnă, de fapt, un echilibru hormonal continuu, controlat de creier. Cum?
- Hipotalamusul este partea din creier, care leagă sistemul nervos de sistemul endocrin și sintetizează neurohormonii. Îi depozitează în hipofiză, structură situată tot în creier, așa-numitul ”creier endocrin”.
- În hipotalamus este secretat hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acesta stimulează hipofiza pentru secreția altor doi hormoni – hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Vezi aici analizele recomandate pentru profilul hormonal.
Activitatea hormonilor în ovar
- FSH susține dezvoltarea foliculară ovariană – creșterea și maturarea foliculilor (care au în interior ovocite viabile, celule reproducătoare viabile).
- LH este responsabil pentru maturizarea ovocitelor. Doar ovocitele mature pot fi fertilizate, în contact cu un spermatozoid.
Ce înseamnă ovulația?
Dacă circuitele centrale sunt echilibrate, ovarele produc și dezvoltă foliculi normali. Foliculul ovarian este o cavitate a ovarului, în care se dezvoltă un ovocit (celulă reproducătoare feminină). La începutul fiecarui ciclu menstrual, un folicul crește, proeminează la suprafața ovarului și se sparge, pentru a elibera un ovocit în ziua a 14-a. Aceasta este ovulația. În continuare, foliculul degenereză și ia denumirea de corp galben.
- Ovocitul viabil, eliberat de ovar, este preluat de trompa uterină. O parte a acesteia migrază, în mond normal, liberă în abdomen. Doar la ovulație vine deasupra ovarului, ca o mânuță, și aspiră ovocitul.
- Ovocitul se întâlnește cu spermatozoidul în trompa uterină.
- La vârste tinere, adică până în cel mult 35 de ani, la fiecare ciclu menstrual, probabilitatea de apariție a unei sarcini, în condițiile vieții sexuale regulate, este de doar 25%.
- La acest procent natural, fiziologic, se raportează toate tehnicile de fertilizare umană asistată.