Un istoric amănunțit, examenul fizic și evaluarea pacientei cu probleme de fertilitate sunt esențiale înainte de a se oferi consiliere adecvată cu privire la opțiunile de tratament.
Consultația inițială își propune să colecteze informațiile necesare pentru a ghida testarea adecvată, dar este, de asemenea, un pas important în stabilirea unei relații cu pacienta.
Acest lucru este crucial, deoarece pacienta va opta pentru un tratament solicitant din punct de vedere psihologic și care poate consuma mult timp. Poate fi dezamagită față de asteptări și care are implicații financiare importante.
Decizia de a apela la fertilizarea in vitro (FIV) poate rezulta după evaluarea completă sau atunci când un tratament de fertilitate mai simplu și mai puțin costisitor a eșuat. În ambele situații, pacientul poate să nu fie pregătit psihologic, emoțional sau financiar pentru FIV și această dilemă subliniază importanța stabilirii unui raport pozitiv ca și componentă a evaluării pre-FIV a femeii sau a cuplului infertil.
Fertilizarea in vitro (FIV) este un tip de tehnologie de reproducere asistată (ART). Aceasta implică recuperarea ovulelor din ovarele unei femei și fertilizarea acestora cu spermă. Ovulul fertilizat este cunoscut sub numele de embrion. Embrionul poate fi apoi înghețat pentru depozitare sau transferat în uterul unei femei.
În funcție de fiecare situație in parte, FIV poate utiliza:
După cum reiese din lista de mai sus, procedura FIV poate fi făcută și cu mamă surogat, această abordare fiind necesară sau dorită în unele cazuri.
Rata de succes a FIV variază. Rata natalității pentru femeile sub 35 de ani supuse FIV este de 41% până la 43%. Această rată scade la 13-18% la femeile cu vârsta peste 40 de ani.
FIV ajută persoanele cu infertilitate care doresc să aibă un copil, dar cuplurile încearcă deseori, la inceput, alte tratamente de fertilitate. Acestea pot include administrarea de medicamente pentru fertilitate sau inseminarea intrauterină. În timpul acestei proceduri, medicul transferă sperma ,preparata in laborator cu medii speciale, direct în uterul unei femei).
Părinții pot alege, de asemenea, FIV dacă riscă să transmită descendenților lor o tulburare genetică. Un laborator medical poate testa embrionii pentru anomalii genetice, apoi, medicul implantează doar embrioni fără defecte genetice.
Istoricul medical este esential, discutia cu cuplul infertil identifica factorii de risc pentru infertilitate .Dupa o evaluare completă, cauza infertilității pentru majoritatea pacienților se va incadra într-una din mai multe categorii de diagnostic. Ambii parteneri vor particioa la consultul initial de fertilitate.
Medicul este în poziția ideală pentru a optimiza starea de sănătate a pacientei înainte de sarcină și pentru a oferi screening preconcepțional pentru a depista bolile care pot apărea la descendenți, cum ar fi: fibroza chistică, atrofie musculară spinală și alte afecțiuni genetice.
Deși există ghiduri pentru consiliere și testare preconcepțională minimă, recomandările cu privire la opțiunile de management pentru condiții reproductive specifice, inclusiv pierderea recurentă a sarcinii sau endometrioza sunt mai puțin clare. Când este posibil, ambii parteneri ai unui cuplu ar trebui să fie prezenți la consultația inițială, mai ales atunci când pot fi luate decizii de tratament.
Există cinci pași implicați în FIV:
O femeie produce, în mod normal, un ovul în timpul fiecărui ciclu menstrual. Cu toate acestea, FIV necesită mai multe ovule.Utilizarea mai multor ovule crește șansele de a dezvolta un embrion viabil. Se recomandă medicamente pentru fertilitate pentru a crește numărul de ovule. Se vor efectua periodic (de 3 ori in timpul unui ciclu de stimulare)teste de sânge și ecografii pentru a monitoriza dezvoltarea foliculior ovarieni( de unde se aspira ovulele) și pentru a orienta medicul in vederea stabilirii momentului optim , când acestea trebuie recoltate.
Recoltarea ovulelor este cunoscută sub numele de aspirație foliculară. Este o procedură chirurgicală efectuată sub anestezie.Medicul va efectua aspiratia sub ghidaj ecografic.
De la partener sa va preleva o probă de material seminal( sperma) Acesta se va prelucra cu medii speciale, apoi se va amesteca cu ovulele printr-o tehnica standard, in vederea inseminarii.
Ovulele fertilizate vor fi monitorizate periodic pentru a se asigura că se divid și se dezvoltă. În acest moment, embrionii pot fi supuși testărilor genetice.
<h3″>Transferul embrionilor
Când embrionii sunt suficient de dezvoltati, pot fi implantați in uter. Aceasta se întâmplă în mod normal la trei până la cinci zile după fertilizare. Implantarea implică introducerea embrionului in uter.
Sarcina apare atunci când embrionul se implantează în peretele uterin. Acest lucru poate dura cateva zile de la transferul intrauterin.
Obținerea istoricului medical îndreptat către cauzele infertilității este imperativă, deoarece poate identifica cu ușurință factorii de risc pentru infertilitate și poate duce la o evaluare eficientă. Dar vârsta este unul dintre factorii de risc majori pentru infertilitate.
Disfuncția ovulației poate fi suspectată dintr-un istoric de cicluri menstruale neregulate. Atunci când este însoțit de simptome de hiperandrogenism, poate fi suspectat sindromul ovarului polichistic (SOP).
Semnele hiperprolactinemiei, cum ar fi secreția mamelonară, cefaleea și modificările vizuale, ar trebui luate în considerare în revizuirea simptomelor. Factorii de risc uterin, cervical sau tubar pot fi evaluați ,daca luam in considerare antecedentele de infecție pelviană sau avort spontan recurent, intervenție chirurgicală anterioară, precum chiuretaj și crioterapie cervicală sau conizație, utilizarea dispozitivului intrauterin pentru contracepție sau sarcina ectopică.
Expunerile la fumul de țigară, consumul excesiv de alcool, stresul, alimentația dezechilibrată, exercițiile fizice intense și obezitatea sunt factori de risc care ar trebui luați în considerare în cadrul consultației inițiale.
Femeile care prezintă semne și simptome în concordanță cu endometrioza sau adenomioza (implanturi endometriale în afara locului fiziologic normal unde ar trebui sa existe)pot avea mai multe dificultăți în a rămâne însărcinate. În timp ce stadializarea endometriozei standardizează descrierea și severitatea bolii, aceasta nu prezice fertilitatea.
FIV este considerat cel mai eficient tratament al fertilității la pacienții cu endometrioză. Rolul chirurgiei în endometrioza este rezervat cazurilor de eșec repetat ale FIV și ar putea îmbunătăți rezultatele FIV.
Boala celiacă este o tulburare imunitară enteropatică a intoleranței la gluten.
Aproximativ 1 din 133 de persoane au această afecțiune și nu pot digera alimente care conțin sau sunt acoperite cu gluten, cum ar fi grâu, secară, orz sau medicamente.
Atunci când sunt ingerate, distrugerea imună a vilozităților intestinale previne absorbția adecvată a nutrienților în fluxul sanguin, provocând simptome nespecifice tipice de constipație, diaree, dureri abdominale, vărsături și pierderea în greutate.
Ca o afecțiune genetică multifactorială, manifestările acestei boli sunt foarte variabile. Este asociată cu HLA-DQ2 și HLA-DQ8 și boala autoimună coexistentă este frecventă.
Este adesea prezentă cronic, dar poate fi activată de evenimente stresante, cum ar fi intervenții chirurgicale, sarcină sau infecții. Boala celiacă poate apărea împreună cu infertilitatea inexplicabilă sau avortul spontan recurent. Se recomandă testarea pacienților care prezintă aceste probleme de reproducere pentru anticorpii anti-transglutaminază tisulară (tTGA) sau anti-endomisium (EMA) IgA.
Bolile nediagnosticate sau insuficient controlate terapeutic, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, boli autoimune, sângerările uterine anormale și neoplaziile au un rol important în stabilirea abordării ulterioare.
O analiză atentă a schemelor terapeutice folosite de paciente în tratarea altor comorbidități poate descoperi acele medicamente despre care se știe că induc toxicitate fetală la om sau s a demostrat că au efecte adverse în studiile pe animale. Decizia de a continuă orice medicație ar trebui să ia în considerare beneficiile și riscurile continuării tratamentului, planificând concepția în strânsă colaborare cu medicul specialist curant.
Au fost publicate ghiduri complete pentru consiliere preconcepțională și îngrijire antepartum pentru toate femeile. Se subliniază importanța controalelor medicale anuale care pun accent pe istoricul medical, examen fizic cu monitorizarea parametrilor fiziologici, analizele de sânge, frotiu Papanicolau, ecografia mamară cu sau fără mamografie (recomandat femeilor în vârstă de peste 40 de ani sau mai devreme pentru cele cu antecedente familiale semnificative).
În sabilirea oportunității FIV, se face o evaluare complexă.
Femeile cu indice de masă corporală (IMC) de 30 kg / m2 sau mai mult prezintă un risc crescut de a avea complicațîi medicale și obstetricale, cum ar fi riscul crescut de diabet gestațional, preeclampsie, vârstă gestațională mică sau mare a fătului, necesitaea cezarienii și posibile efecte de tub neura ale fătului.
Din aceste motive, femeile cu obezitate, în special obezitatea morbidă, necesită un consult amănunțit în timpul planificării preconcepției și înainte de tratamentul cu FIV. Suplimentarea cu 1 mg de acid folic pe zi (doză de rutină este de 0,4 mg pe zi) poate fi luată în considerare, deși beneficiul acestei doze la pacientele obeze non-diabetici nu este stabilit. Studii multiple au demonstrat că abordarea problemelor nutriționale și scăderea în greutate duc la rezultate mai bune ale menținerii sarcinii și la natalitățîi în FIV.
Înainte de a începe FIV, se vor face teste pentru estimarea rezervei ovariene. Se va preleva proba de sânge pentru testarea nivelullui de FSH (hormonul foliculostimulant). Rezultatele acestui test îi vor oferi medicului dumneavoastră informațîi despre mărimea și calitatea ovulelor.
În cadrul examenului clinic:
Partenerul va face spermograma (examinarea unui eșantion de material seminal pentru a analiză numărul, dimensiunea și forma spermatozoizilor). Dacă spermatozoizii sunt slabi sau deteriorați, poate fi necesară o procedură numită injecție intracitoplasmatică a spermei (ICSI) (injectarea spermei direct în ovul).
Optarea pentru FIV este o decizie personală. Există o serie de factori de luat în considerare:
Următoarele teste sunt considerate teste prenatale de rutină pentru toate femeile care planifică sarcina sau sunt deja însărcinate:
Consilierea genetică înainte de testare este importantă în determinarea riscului evoluției sracinii.
Evaluarea cavitățîi uterului și a permeabilității tubare este fundamentală pentru evaluarea pre-FIV. O histerosalpingogramă (HSG) este realizată în mod obișnuit prin mijloace imagistice.
Ocluzia ambelor trompe uterine pe HSG cu sau fără dilatație distală este prezența la aproximativ 20% dintre femeile infertile și este un motiv major independent de vârstă pentru tratamentul pentru FIV.
Se evalueza existența polipilor endometriali, fibroame cu afectare cavitară, aderențe, sindromul Asherman și variante anatomice muleriene, cum ar fi septuri uterine, anomalii de fuziune și cavitate în formă de T. Aceste anomalii pot fi evaluae ecografic sau prin RMN și astfel, stabilindu-se necesitatea unei intervenii chirurgical înainte de FIV.
Biopsia endometrială are indicații restrânse, de exemplu sângerările uterine disfuncționale, suspiciunea unui carcinom endometrial.
Atunci când se suspectează o disfuncție ovulatorie, este necesara o evaluare suplimentară pentru a determina etiologia subiacentă. De exemplu, femeia infertilă care prezintă cicluri menstruale neregulate poate avea sau nu simptome de hiperandrogenism. Se recomandă testarea testosteronului total și liber combinată cu evaluarea ecografică a ovarelor.
Pacientele cu SOP sunt expuse riscului de sindrom metabolic, cu repercursiuni pe termen lung, subliniind necesitatea optimizării stării de sănătate înainte de FIV și sarcină.
Ar trebui efectuate teste suplimentare pentru scăderea tlerantei la glucoză, profilul lipidic în post, tensiunea arterială și carcinomul endometrial occult, etc.
Este important că pacienta să fie evaluata în mod specific pentru alte afecțiuni care pot apărea cu disfuncțîi ovulatorii, cum ar fi tulburări tiroidiene, boală Cushing, tumori suprarenale sau ovariene, rezistență la insulină sau prolactinom.
Pregătirea femeii infertile pentru FIV implică o discuție detaliată și un proces de consimțământ care trebuie documentat și trebuie să includă:
Vârsta este unui dintre cei mai semnificativi factori de prognostic al capacității unei femei de a rămâne insarcinată. De asemenea, este importantă pentru estimarea răspunsului la stimularea ovariană și a rezultatelor după FIV.
S-a demonstrat că FIV are rezultate foarte bune în infertiliatea legată de vârstă, în special pentru vârsta sub 39 de ani, eficientă să scăzând treptat la pacientele de peste 40 de ani.
Este important că pacientele să aibă așteptări rezonabile la fiecare ciclu de FIV în funcție de vârstă, motivul infertilității, rezultatele testelor de rezervă ovariană și calitatea și numărul embrionilor transferați.
Medicii au obligația etică de a sfătui pacientele care au șanse minime de a rămâne insracinate folosindu-și propriile ovocite și de a discuta toate riscurile, benefciile și alternativele.
FIV poate fi folosit cu success și procedura cu ovocitele donate după menopauză a fost demonstrata ca un succes.
Ovocitele postmenopauzale nu mai sunt viabile, dar există alte moduri în care se poate profită de FIV. Se pot folosi ovocite care au fost criogenate înainte de instalarea menopauzei sau pot fi folosite ovocite de la donator, recoltate recent sau criogenate.
Sexul genetic copilului poate fi stabilit în funcție de dorințele părinților. Se face prin testarea embrionului (embrionilor) creat prin FIV înainte că unul să fie implantat în uter. Selectarea sexului este posibilă numai folosind embrioni FIV.
Se identifia perechea de cromozomi XY (sex masculin) sau perechea de cromozomi XX (sex feminin).
În cazul sarcinilor obțiune prin FIV, ritmul ciclului menstrual natural poate fi modificat, de la data la care a fost stabilită, cafiind cu 14 zile înainte de punctie. În cadrul FIV ,există calendare pentru calculul:
Da, iar Ministerul Sănătății a anunțat că va reorganiza subprogramul de fertilizare în vitro și embriotransfer.
Ministrul Sănătății a mai spus că subprogramul de fertilizare în vitro al MS va fi regândit de o comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. De asemenea, se dorește asigurarea integrală a sumei necesare pentru o procedură FIV.
Miniserul Sănătății a dezvoltat subprogramul Național de Fertilizare în vitro și embriotransfer, care este parte a Programului Național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, finanțat din bugetul Ministerului Sănătății.Se doreste decontarea integral a unei procedure FIV.
In prezent, se deconteaza 6500 lei per procedura de FIV.
Pentru mai multe informații pe această temă vedeți pagina despre FIV gratuită și Programul Național de Fertilizare In Vitro.