Fertilia

Odată ce ovocitele (celulele reproducătoare feminine) au fost extrase din ovar, proba este vizualizată la microscop. Celulele din jurul ovocitului sunt îndepărate. Vorbim despre celule granuloase și celulele de cumulus, care formează un strat protector în jurul ovocitului, în ovar. Procesul este cunoscut sub numele de denudare.

Care sunt obiectivele denudării ovocitelor?

1. Îmbunătățirea fertilizării: 

Prin îndepărtarea celulelor din jurul ovocitului, spermatozoizii au acces direct la acesta în timpul procesului de fertilizare in vitro. Poate crește ratele de succes ale fertilizării.

2. Evaluarea maturității ovocitului: Doar ovocitul matur poate fi fertilizat.
Aspectul și morfologia ovocitelor pot fi evaluate mai precis după denudare.
Acest lucru este crucial pentru selectarea ovocitelor mature potrivite pentru injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI) sau FIV.

3. Reducerea riscului de polispermie: Denudarea poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de polispermie. Aceasta apare atunci când mai mulți spermatozoizi încearcă să fertilizeze același ovocit, ceea ce ar putea duce la o fertilizare anormală și la dezvoltarea embrionului.

4. Studii genetice: În unele cazuri, denudarea este efectuată pentru a permite analiza genetică a ovocitului înainte de fertilizare. Acest lucru este obișnuit în proceduri precum testarea genetică preimplantare (PGT), care urmărește detectarea anomaliilor genetice înainte de transferul embrionului.

 

Diferența dintre FIV și ICSI:
Când vorbim despre fertilizarea in vitro (FIV), ne referim la procedura folosită pentru unirea ovocitului cu spermatozoidul. Acest proces are loc în laborator.

  • Noi punem ovocitul și spermatoizii într-un un vas de cultură, pentru a facilita fertilizarea naturală.
  • Fertilizarea din laborator este identică cu fertilizarea, care are loc în trompa uterină.


Tehnica ICSI:
Tehnica ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) implică microinjectarea spermatozoizilor direct în interiorul ovocitului.

 

Solicită o programare