Etapa de implantare în procedura de fertilizare in vitro (FIV) este un moment crucial în care embrionii sănătoși selectați sunt transferați în uterul femeii, cu scopul de a începe o sarcină. Transferul embrionilor este o procedură delicată și precisă, care necesită abilități specifice pentru a asigura cel mai bun șansă de succes.

Etapa de implantare și transferul embrionului în uter:

1. Prepararea pentru transfer

 • Evaluarea embrionilor: Înainte de transfer, embrionii sunt evaluați pentru a selecta cei mai sănătoși și mai viabili pentru transfer. Se ia în considerare numărul de celule, forma și structura blastocistului, precum și alte criterii de calitate.
 • Determinarea momentului optim: Medicul va stabili momentul optim pentru transfer în funcție de stadiul de dezvoltare a embrionilor și momentul colectării ovocitelor.
 • Pregătirea pacientei: Pacienta va primi instrucțiuni clare pentru a pregăti mucoasa uterină pentru transferul embrionului. Acest lucru poate implica administrarea de medicamente pentru a stimula mucoasa uterină și a facilita implantarea.

2. Procedura de transfer

 • Poziționarea pacientei: Pacienta este așezată pe o masă ginecologică, iar medicul folosește un instrument numit specul vaginal pentru a expune colul uterin.
 • Transferul embrionului: Prin intermediul unui cateter subțire și flexibil, embrionul selectat este introdus în uter. Cateterul este ghidat cu ajutorul unei ecografii transvaginale în timp real pentru a asigura poziționarea corectă și precisă a embrionului în uter.
 • Verificarea transferului: După transfer, se verifică prin ecografie dacă embrionul a fost plasat corect în cavitatea uterină. Se asigură că embrionul se află într-o poziție favorabilă pentru a începe procesul de implantare.

3. Post-transfer și monitorizare

 • Repaus și recuperare: După transfer, pacienta este sfătuită să se odihnească pentru o perioadă scurtă de timp și să evite efortul fizic intens.
 • Continuarea medicației: Pacienta poate continua administrarea de medicamente prescrise pentru a sprijini implantarea și a menține o sarcină sănătoasă.
 • Monitorizare ulterioară: Medicul va monitoriza pacienta pentru a evalua evoluția și pentru a verifica dacă a avut loc implantarea cu succes.

Posibile recomandări post-transfer:

 • Suplimente: Administrarea de suplimente de progesteron sau alte medicamente pentru a susține mucoasa uterină și a îmbunătăți șansele de implantare.
 • Recomandări de stil de viață: Sunt adesea oferite sfaturi privind alimentația sănătoasă, evitarea stress-ului și a activităților intense pentru a sprijini procesul de implantare și a menține o sarcină sănătoasă.

Transferul embrionului și etapa de implantare sunt momente de mare emoție și speranță pentru cuplurile care urmăresc să devină părinți. Este important să urmați cu atenție toate recomandările medicului și să fiți optimiști în această etapă a tratamentului de FIV.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*