Fertilia

Protocoale FIV explicate

Ciclurile FIV folosesc diferite tipuri de medicamente pentru a ajuta ovarele să producă mai multe ovocite mature (celule reproducătoare feminine), care pot fi extrase și fertilizate în laboratorul FIV.

 În mod normal, în ovare, câteva ovocite (celule reproducătoare feminine) încep să crească în fiecare lună.
 Dintre acestea, doar un ovocit va deveni dominant, va ajunge la maturitate și va putea fi fertilizat. Ovulația înseamnă că acest ovocit matur este eliberat.
 Prin tratamentele FIV, toate ovocitele, care încep să se dezvolte într-o lună, vor putea fi aduse la maturitate.
 Scopul tratamentelor FIV este să vă fie recoltate mai multe ovocite mature o singură dată, care vor putea fi fertilizate.

Protocoalele FIV se referă la modalitățile specifice în care medicamentele sunt combinate. Dacă plănuiți un ciclu FIV, discutați cu specialistul în fertilitate despre opțiunea potrivită pentru dvs., în funcție de caracteristicile dvs. individuale.

1. Gonadotropine:

Gonadotropinele sunt hormoni fabricați în glanda pituitară din creier. Joacă un rol important în reglarea ciclului menstrual.

Există două gonadotropine principale:
 hormonul foliculostimulant (FSH)
 hormonul luteinizant (LH)

Acești hormoni pot fi, de asemenea, sintetizați sau purificați într-un laborator și administrați prin injecție ca medicamente pentru fertilitate.
FSH – fie singur, fie împreună cu LH – este utilizat în ciclurile de FIV pentru a stimula ovarele să producă mai mulți foliculi maturi într-un ciclu. Foliculului este un sac plin cu lichid din ovar, care conține un ovocit imatur.

2. Antagonişti GnRH

Antagoniștii GnRH sunt medicamente, care blochează eliberarea de GnRH (hormon de eliberare a gonadotropinei) din creier pentru a preveni ovulația.

Sunt utilizați în ciclurile de FIV pentru a preveni ovularea foliculilor mari și eliberarea ovocitelor, înainte de procedura de extragere a ovocitelor.

3. Agonişti GnRH

Agonistii GnRH sunt medicamente care, în funcție de doză și de momentul în care sunt utilizați într-un ciclu de FIV, pot servi în ​​mai multe scopuri.

 Uneori, acţionează la fel ca antagoniştii GnRH – pentru a preveni ovulaţia înainte de procedura de extragere a ovocitelor.
 Alteori, sunt folosiți pentru a stimula creșterea ovocitelor sau pentru a declanșa maturarea ovocitelor și începerea procesului de ovulație (cunoscut sub numele de shot-ul de declanșare).
Acționează asupra creierului, astfel încât creierul să-și elibereze propriile gonadropine.

4. Gonadotropina corionica umană (hCG)

hCG este cel mai frecvent utilizat în ciclurile de FIV pentru a declanșa maturarea ovocitelor și pentru a începere procesul de ovulație, chiar înainte de procedura de extragere a ovocitelor (shot-ul de declanșare). Uneori, este folosit și după transferul embrionului pentru a sprijini dezvoltarea embrionului și sarcina timpurie.

5. Progesteron

Progesteronul este un hormon, produs în mod normal de ovar, după ovulație. În ciclurile de FIV, se administrează de obicei progesteron suplimentar sau un tip similar de hormon.
Poate fi administrat pe cale orală, vaginală sau prin injecție în mușchi. Ajută la susținerea sarcinii în curs de dezvoltare până când placenta poate prelua sarcina. Acesta este adesea denumit suport luteal.

Solicită o programare