septembrie 18, 2020

Vârsta fertilă e determinată de… mama

Vârsta fertilă e determinată de… mama. La ce vârstă a apărut menstruația?  La ce vârstă a intrat mama la menopauză? Sunt evenimente fiziologice, care urmează un tipar. Moștenit de la mama sau de la bunica maternă.

 

”Orice femeie, care a ajuns la 30 de ani, ar trebui să își măsoare rezerva ovariană, cantitatea de ovocite (celule reproducătoare feminine) pe care le mai au ovarele. Această măsurătoare se face cu o ajutorul unei analize de sânge numită AMH și cu o ecografie transvaginală. Femei tinere pot avea rezerva ovariană mică și șansa lor de a concepe în mod natural este foarte mică”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității. 

Fiecare femeie se naște cu un număr de ovocite, care se termină la un moment dat, la vârsta aproximativă la care s-au terminat celule reproducătoare ale mamei sau ale bunicii materne. Nu mai există ovulație, apare menopauza.

 

Timpul scade calitatea

Rezerva ovariană, adica numărul de celule reproducatoare feminine, se consumă la fiecare menstruație.  Odată cu trecerea timpului, scade calitatea celulelor și sarcina nu are șanse să apară.

Șansa acestor femei de a concepe cu propriul material genetic este să le fie conservate celulele reproducătoare, dacă nu își doresc o sarcină în viitorul apropiat. 

Calitatea scăzută a celulelor reproducătoare înseamnă că, odată fertilizate, vor genera defecte genetice în proporție de peste 80%. Vezi aici legătura între vârsta mamei și anomaliile genetice. 

 

Menopauza târzie, risc pentru endometru

Vârsta fertilă e determinată de… mama. Dacă menopauza apare târziu, pentru că așa e tiparul moștenit de la mama, nu înseamnă că celulele reproducătoare mai sunt competente să fie fertilizate și apoi să creeze un embrion sănătos. 

În plus, dacă menopauza apare prea târziu, situația nu e una neapărat fericită. Pentru că înseamnă risc mai mare de cancer de endometru (mucoasa care tapetează uterul în interior). Vorbim despre un tip de cancer curabil,  descoperit devreme.

Iar detecția din timp se face doar prin controale la cel mult 6 luni.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*