mai 22, 2020

Toxoplasmoza. Sarcina

Toxoplasmoza. Face parte din testul Torch. Această testare se face pentru un grup de boli infecțioase, care pot provoca malformații congenitale la nou-născuți. TORCH este prescurtarea pentru: toxoplasmoză, rubeolă, CMV și virusul Herpes Simplex.

 

Toxoplasmoza. Simptome

Boala poate produce simptome asemanatoare cu răceala, deși, la majoritatea oamenilor, nu apare niciun semn sau simptom.

 

Toxoplasmoza. Sarcina

Dacă vă infectați pentru prima oară chiar înainte sau în timpul sarcinii, există o probabilitate de 30% de a transmite infecția la copil (toxoplasmoza congenitala), chiar dacă boala nu se manifestă în cazul gravidei.

Infecția este mai periculoasă în trimestrul al treilea de sarcină. Riscul pentru dacă gravida e mai mic, dacă face boala în primul trimestru.

Dar nu vorbim despre gravidă, ci despre făt. Cele mai multe infecții la începutul sarcinii vor duce la avort. Feții care supraviețuiesc pot suferi de:

  • Epilepsie
  • Ficat și splina mărite de volum
  • Icter
  • Infecții severe ale ochilor

 

Frecvent, copiii infectati nu vor avea simptome la naștere, ci spre adolescență. Acestea includ: pierderea auzului, retard mental sau infecții severe la nivelul ochilor.

 

Toxoplasmoza. Pisica

Pisica este un vector pentru această boală. Dar, dacă vă doriți o sarcină, înainte de a renunța la pisica, haideți să vedem două apecte:

  • pisicile, care nu ies niciodată din casă, au un risc extrem de mic de a transmite toxoplasmoză
  • dacă ați locuit multă vreme cu pisica, cel mai probabil ați făcut boala, și sunteți imună (aveți anticorpi protectori  IgG)

Testul Torch se face la începutul sarcinii. Și arată anticorpii produși în cazul acestei infecții.

IgM – arată infecția acută

IgG – arată că ați făcut în trecut infecția și aveți anticorpi protectori.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*