iunie 4, 2020

Tiroida în sarcină

Tiroida în sarcină. Glanda tiroidă are misiunea de a produce doi hormoni – T 3 și T 4. Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH sau tirotropina) se formează în hipofiză, structură din creier. TSH arată dacă funcția glandei tiroide este normală, adică dacă tiroida produce, normal, hormoni tiroidieni (T3 și T4).

Dacă tiroida nu mai funcționează normal și produce prea puțini hormoni tiroidieni, situație pe care o numim hipotiroidie, atunci TSH-ul va crește ca să producă mai mult. Crește TSH și hormonii tiroidieni rămân, în limite normale, câteva luni. TSH cu valori până la dublu, adică până la 10, poate să nu fie tratat, pentru că el compensează hormonii tiroidieni. În acest timp, nu aveți simptome.

TSH cu valori prea mici arată hipertiroidism (prea mulți hormoni tiroidieni).

Analiza de sânge TSH:

Dacă analiza serologică numită TSH este normală și valorile hormonilor tiroideni, adică T3 si T4, vor fi normale. În pachetul de baza de analize de sânge se include, anual, și TSH. Dar nu și ceilalti hormoni, adica T3, T4 și free T4, pentru că nu are sens. Din nou, dacă TSH este normal, si analizele T3 si T4 vor fi normale.

Valorile normale TSH arata că tiroida funcționează bine sau indică ca tratamentul tiroidei este bun.

 

Tiroida în sarcină. De ce e forțată?

Tiroida în sarcină. Un examen de foc pentru tiroidă este perioada de sarcină pentru că glanda tiroidă se mărește. În principal, din două motive:

  • crește necesarul de iod al viitoarei mame
  • crește fluxul de sânge din organismul gravidei.

 

Din aceste motive, glanda trebuie să lucreze suplimentar. Când aflați de existența sarcinii, ideal ar fi să mergeți și la o evaluare endocrinologică.

În timpul celor 9 luni, concentraţia hormonilor tiroidieni liberi (T3 și T4) trebuie să crească. Concentraţiile T4 şi T3 cresc în prima jumătate a sarcinii și se stabilizază la 20 de săptămâni de sarcină. În acest moment, producția de hormoni revine la valorile anterioare sarcinii.

Hormonul prezent în sarcină, hCG , est asemănător TSH-ului. Concentraţiile serice ale hCG încep să crească imediat după fertilizare şi ating maximul la 10-12 săptămâni de gestaţie. În această perioadă, apare hipertiroidism temporar, pe care medicii îl consideră fiziologic (normal).

Dozarea T4 total este o modalitate eficientă de monitorizare a funcţiei tiroidiene în sarcină.

 

Tiroida în sarcină. De ce crește necesarul de iod?

Tiroida funtionează cu iod. Acest element, care se ia din apă și alimente, e materia primă si combustibilului glandei tiroide.  Orice adult are nevoie de miminin 60 de micrograme de de iod pe zi. Îi luăm din 3-4 grame de sare iodată.

  • În ceea ce priveşte necesarul de iod, acesta este crescut la femeile gravide datorită creşterii producţiei materne de T4.
  • De aceea, gravidele trebuie să consume alimente bogate în iod (pește, nuci).

 

**

Tiroida în sarcină. Deficitul sever de iod în timpul sarcinii produce afectarea dezvoltării neurologice fetale. Deficitul de iod în sarcină este diagnosticat prin concentraţia iodului urinar sub 150 mcg/L.

Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în dezvoltarea creierului, dar și în dezvoltarea somatică la sugari. Pentru a fi permanent la dispoziția organismului, sunt captaţi în depozite mari în circulaţie şi în glanda tiroidă.

 

**

La 3 luni dupa naștere, e obligatoriu să mergeți la specialist. Frecvent, se constata tiroiditele auto-imune. Acestea nu dor. Iar majoritatea se declansează la 3 luni după ce ați devenit mămică.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*