iulie 29, 2020

ROSI, activarea spermatozoizilor prin stimulare electrică

Tehnica ROSI –  este un procedeu avansat folosit în infertilitatea masculină severă, mai exact după diagnosticul: azoospermie non-obstructivă (secretorie).

 

La tehnica ICSI (vezi aici detalii), un singur spermatozoid  este injectat direct într-un ovocit (celula reproducătoare feminină).

La tehnica ROSI, un spematozoid imatur este injectat de asemenea direct în ovocit.

 

Tehnica ROSI. Când se folosește?

ROSI se folosește în cazul bărbaților care nu au spermatozoizi în ejaculat (azoospermie) și la care spermatozoizii nu pot fi obținuți chirurgical din testicule. Această afecțiune se numește azoospermie non-obstructivă sau secretorie.

Este diferită de azoospermia obstructivă, în care producția completă de spermatozoizi are loc în testicule, dar spermatozoizii nu ajung în spermă din cauza unor blocaje. De aceea, sunt extrași din testicule prin tehnica  TESE (vezi aici detalii) și utilizați pentru ICSI.

În cazurile de azoospermie non-obstructivă (secretorie), producția de spermatozoizi este blocată în diferite etape ale procesului de formare al spermei (spermatogeneză).

Bărbații, la care spermatogeneza este blocată în stadiul de spermatide, au șansa de a deveni părinți biologici prin tehnica ROSI.

Spematidele sunt celulă sexuale masculine, produse prin diviziunea spermatocitului, și care dau naștere spermatozoidului. 

Chiar dacă multe aspecte tehnice ale ROSI sunt similare cu cele ale ICSI, există și diferențe semnificative între  acestea.

 

ROSI vs. ICSI

  • În comparație cu spermatozoizii, spermatidele nu au caracteristici morfologice ușor perceptibile și sunt imobile. De aceea, distincția dintre spermatide (care sunt rotunde) și alte celule rotunde de dimensiuni similare, cum ar fi leucocitele, nu este ușoară.
  • Distincția dintre spermatidele rotunde vii, care urmează să fie utilizate în ROSI, și spermatidele rotunde moarte, are nevoie de metode avansate.
  • Tehnica ROSI. Procedura de microinjecție în ovocit la  ROSI diferă ușor de ICSI, deoarece sunt necesari stimuli suplimentari – activarea spermatozoizilor prin stimulare electrică.
  • Primele sarcini și nașteri după tehnica ROSI au fost obținute în 1995.

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*