aprilie 30, 2020

De ce se face stimulare ovariană?

Stimularea ovariană înseamnă administrarea unui tratament care să aducă la maturitate mai mulți foliculi într-un ciclu. Astfel crește șansa de sarcină la pacientele infertile sau subfertile. În mod natural, femeia are lunar, doar 1-2 foliculi, care pot duce la sarcină.

Cum se calculează prognosticul unei stimulări ovariene?Stimularea ovariană se evaluează prin numărul de foliculi, aspectul lor (forma, tonicitate) și sincronismul lor în dezvoltare.

Ce înseamnă folicul?

În timpul ciclului normal, sub influența hormonului de stimulare foliculară FSH, la nivelul unui ovar se recrutează mai mulți foliculi. Acești foliculi conțin ovule imature. Doar unul dintre foliculi va fi ales pentru ovulație, mecanismul de selecție fiind necunoscut. Acest folicul devine foliculul dominant, iar ovulul conținut se transformă în ovul matur. Ceilalți foliculi selectionați își încetează dezvoltarea. Așa se întâmplă lunar, la o femeia care are ciclu menstrual. În cazul fertilizarii in vitro, procesul natural trebuie … ajutat.

Ce înseamnă stimulare ovariană? 

Stimularea ovariană înseamnă administrarea unui tratament care să dezvolte, să aducă la maturitate, mai mulți foliculi într-un ciclu. Astfel crește șansa de sarcină la pacientele infertile sau subfertile.
În mod natural, femeia are lunar, doar 1-2 foliculi, care pot duce la sarcină.

Stimularea crește și numărul celulelor reproducătoare feminine (ovocitelor)?

În cazul femeilor cu rezervă ovariană redusă (AMH sub 1), premenopauză, vârstă peste 43 de ani, se observă un număr mai mic de foliculi ovarieni. După stimulare, care înseamnă medicație de stimulare ovariană de fapt, cresc foliculii pe care femeia îi prezintă în ovare. Nu poate crește numărul acestor, doar dimensiunile foliculior.

Cât durează stimularea ovariană?

  • Dacă numărul de foliculi este mai mare sau egal cu 3, se poate efectua aspirație și fertilizare in vitro.
  • Dacă sunt 1-2 foliculi, studiile arată că rata de fertilizare este redusă și se oprește ciclul de stimulare.Medicul și cuplul infertil vor discuta și vor stabili planul urmator.

E posibil ca, și dupa stimulare, să fie foarte puține ovocite?

Da, chiar trebuie ca, după 35 de ani, femeile să își congeleze ovocitele. Contează ca aceste celule să aibă o vârstă cât mai mică.

Dacă nu vreau în curând o sarcină, pot sa fac stimulare ovariana plus congelare?

Ovocitele fresh (proaspete) sunt cele care se fertilizează în laborator, în ziua recoltării lor.

Ovocitele criogentate (congelate). Odată recoltate ovocitele, acestea sunt puse în medii speciale și apoi congelate și păstrate timp nedefinit, până când pacienta dorește să fie fertilizate, la un timp de la momentul recoltarii. Ele se vor decriogena, se vor decongela și timpul începe, din nou, să bată pentru ele. Apoi se pot fertiliza.

Câte stimulări ovariene pot să fac?

Stimularea ovariană se poate face de ori de căte ori e nevoie. Nu afectează alte organe, nu determină cancer. Numărul de stimulari este stabilit de medic. Depinde de starea ovariană a femeii, dacă mai are rezervă ovariană și avem șanse să obținem ovocite.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*