iunie 19, 2020

Spermograma sub parametri normali

Spermograma sub parametri normali. Un tratament pentru infertilitate începe cu o spermogramă. Înainte de o orice investigații ale femeii, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității trebuie să știe în ce stare este materialul genetic masculin (spermatozoizii).

Spermograma sub parametri normali presupune fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului), care înseamnă cu adevărat fertilizare artificială.

În fertilizarea in vitro clasică, spermatozoizii întâlnesc ovocitul în mediu controlat, de laborator, fără intervenție umană însă.

 

ICSI (injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului)

Spermograma sub parametri normali. La ICSI, sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur. Vorbim despre intervenție umană, adica vorbim despre adevarata fertilizare artificială.

  • După recoltarea din ovarele femeii, ovocitele – celulele reproducătoare feminine –  ajung în laboratorul de embriologie, situat în clinicile de fertilizare umana asitată, lângă sala de intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă în laborator?
  • Ovocitul (celula reproducatoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit într-o masă gelatinoasă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să o strabată și să fertilizeze ovocitul. La fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite aceasta masa  cu ajutorul unei substanțe care se găseste în mod natural în capătul spermatozoidului. Substanța se numețte acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejaza ovocitul (celula reproducatoare feminina), după ce intra în contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă.
  • Manevra necesita o foarte bună manualitate din partea embriologului.

 

Lipsa spermatozoizilor. Ce e de făcut?

Spermograma sub parametri normali. În cazul bărbaților care suferă de azoospermie (lipsa spermatozoizilor),  spermatozoizii sunt recoltați din epididim (organ cilindric care se întinde în spatele testiculului) sau din testicul, sub anestezie locală, cu ajutorul unui ac fin.

 

Recomandări pentru ICSI:

  • Infertilitate masculină
  • Eșecul unei proceduri anterioare de fertilizare in vitro
  • Femei la care se folosesc ovocite congelate
  • Cupluri care trebuie să facă PDG (diagnostic genetic înainte de implantarea embrionului)

 

Rata de succes ICSI este de 30-40% pe ciclu, în funcţie de vârsta cuplului.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*