La formarea spermei participă tot tractul reproductiv al bărbatului: testicule, epididime, canale deferente, vezicule seminale, prostata şi glandele bulbo-uretrale.
Lichidul spermatic are 2 părţi:
Spermatozoizii (celulele reproducătoare maculine) sunt produși de testicule. Au 5% din volumul spermei. Sunt stocaţi în canalele deferente până la eliberarea prin ejaculare. Când sunt stocați (aproximativ o lună se estimează) nu au activitate metabolică.
După ejaculare, se vor întâlni cu ovocitul (celula reproducătoare feminină) în trompa uterină. Aici se produce fecundația. În timpul trecerii spermatozoizilor prin tractul genital feminin, aceștia suferă o schimbare fiziologică, numită capacitație, care este o condiție prealabilă pentru participarea lor la fertilizare.
Ce este spermograma?
Spermograma înseamnă analiza spermei. Este prima analiză recomandată unui cuplu cu probleme de infertilitate. Așa se poate pune diagnosticul de:
Vezi aici cum se interpretează spermograma conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Deoarece la fiecare 70 de zile există producție nouă de spermatozoizi, aprecierea corectă a fertilităţii masculine se face în decurs de 2-3 luni.