mai 7, 2020

Fără spermatozoizi. Există, totuși, speranță pentru sarcină!

Spermograma. Prima analiză în cazul unui cuplu infertil este spermograma. Se întâmplă așa ca să fie eliminată infertilitatea de cauză masculină. Recomandarea noastră este să faceți acest test într- un centru de fertilizare umană asistată și nu în orice laborator de analize medicale.

  • Spermograma reprezintă examinarea microscopică a spermei, eliberată în urma unei ejaculări.
  • Spermograma se foloseste pentru stabilirea capacității de procreere a bărbatului.
  • Spermograma analizează volumul, numărul, mobilitatea și aspectul spermatozoizilor.

 

Recomandări pentru recoltarea spermei. Vezi aici.

Spermograma. În laborator, embriologul pune o picătură de spermă pe anumite medii. ”Peste 50-60% din totalul spermatozoizilor ar trebui să aibă o progresie liniară, o motilitate bună. Și peste 45% din totalul spermatozoilor ar trebuie să aibă o morfologie bună, să aibă aspect normal”, spune embriologul Lorena Lupu.

FIV sau ICSI după spermogramă?

”După ce preparăm sperma, echipa medicală decide dacă va face FIV standard sau ICSI”, continuă embrioloaga Lorena Lupu.

Spermograma arată lipsa spermatozoilor. Ce e de făcut?

Spermograma. Uneori, într-o probă de spermă, se poate să nu existe niciun spermatozoid. Diagnosticul se numește azoospermie. Și în acest caz, există speranță!

Spermatozoizi recoltați direct din testicul

Cu acordul pacientului, se poate opta pentru aspirația testiculară, sub anestezie generală. Medicul recoltează țesut sau aspirat din testicul. Aspiratul se analizează în laborator, în speranța că astfel vor exista spermatozoizi. ”Chiar dacă sunt puțini, dar viabili, aceștia pot fertiliza ovocitele”, spune Lorena Lupu, embriolog Fertilia.

  • ”De foarte multe ori azoospermia (lipsa spermatozoizilor în spermă) poate să fie obstructivă. Cu alte cuvinte, spermatozoizii se formează în testicule, dar căile de eliminare sunt blocate și aceștia nu pot să ajungă în lichidul seminal. De aceea, aceasta intervenție medicală este eficientă pentru recoltarea lor”.
  • Cea mai gravă situație, dar, din fericire, și cea mai rară este azoospermia din cauze genetice.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*