Sarcina și COVID-19. Femeile gravide nu prezintă un risc mai mare de a contacta virusul SARS-CoV-2 decât populația generală și nici nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de avort în comparație cu alte infecții virale.
Imunitatea din sarcină
Sarcina și COVID-19. Fătul are jumătate din informația genetică de la mamă, jumătate de la tată, așadar jumătate este străin mamei (non-self). Dar sistemul imunitar matern îl acceptă în mod normal, pentru că lasă puțin garda jos.
Transmiterea mamă – făt
Studiile publicate în China au arătat că nu există transmitere verticală, deci virusul SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii.
Ce înseamnă risc trombotic?
Sarcina și COVID-19. Sângele femeilor însărcinate are o tendință crescută de coagulare. Organismul matern se pregătește astfel să oprească rapid sângerarea după naștere.
Covid-19 crește coagulabilitatea sângelui. De aceea, toți pacienții, indiferent de forma bolii, primesc tratament anticoagulant.
Sarcina și riscul de hipercoagulabilitate pe care îl are COVID -19 se însumează. Acest lucru determină creșterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19.
De aceea, și gravidele infectate vor primi acest tratament, care nu e periculos pentru sarcină.
Alăptarea și COVID-19
Nu există dovezi care să ateste că virusul poate fi transmis prin laptele matern, iar beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale ale transmiterii virusului.
Foto: pixabay.com/ro