august 7, 2020

Sarcina și COVID-19. Ce știm până acum

Sarcina și COVID-19. Femeile gravide nu prezintă un risc mai mare de a contacta virusul SARS-CoV-2 decât populația generală și nici nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de avort în comparație cu alte infecții virale.

  • Femeile gravide nu se îmbolnavesc mai frecvent decât populația generală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu. 
  • De la începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandat măsuri contraceptive care sa proteje de sarcină.

 

 

Imunitatea din sarcină 

Sarcina și COVID-19. Fătul are jumătate din informația genetică de la mamă, jumătate de la tată, așadar jumătate este străin mamei (non-self). Dar sistemul imunitar matern îl acceptă în mod normal, pentru că lasă puțin garda jos. 

  • Infecțiile din primul trimestru. Se știe că febra în primul trimestru de sarcină se asociază frecvent cu avortul spontan și sarcina e oprită în evoluție.
  • În primele luni de sarcină, apare principiul totul sau nimic. Adică, după o febră puternică, fatul ori se oprește în evoluție ori supraviețuișete și va fi perfect sănătos!

 

Transmiterea mamă – făt

Studiile publicate în China au arătat că nu există transmitere verticală, deci virusul SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii.

  • Recent, au apărut două studii care demonstrează prezența anticorpilor Ig M în serul nou-născuților. Cum anticorpii Ig M nu traversează placenta este clar că aceștia provin din răspunsul fătului la infecția din uter. Este nevoie însă de studii pe loturi mai mari de pacienți ca să poată fi trasă o concluzie.
  • Se știe sigur că feții nu se nasc cu malformații, dacă mama se infectează.
  • SARS COV-2 nu se asosciază cu malformații fetale. 

 

Ce înseamnă risc trombotic?

Sarcina și COVID-19. Sângele femeilor însărcinate are o tendință crescută de coagulare. Organismul matern se pregătește astfel să oprească rapid sângerarea după naștere.

Covid-19 crește coagulabilitatea sângelui. De aceea, toți pacienții, indiferent de forma bolii, primesc tratament anticoagulant. 

Sarcina și riscul de hipercoagulabilitate pe care îl are COVID -19 se însumează.  Acest lucru determină creșterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19.

De aceea, și gravidele infectate vor primi acest tratament, care nu e periculos pentru sarcină. 

 

Alăptarea și COVID-19

Nu există dovezi care să ateste că virusul poate fi transmis prin laptele matern, iar beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale ale transmiterii virusului.

  • Principalul risc la alăptare este contactul strâns între mamă și copil, deoarece prin tuse sau strănut se pot elibera picături care conțin particule virale, ceea ce ar putea duce la infecția copilului după naștere. De aceea, mama infectată trebuie să poarte mască când alăptează.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro 

 



© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*