septembrie 10, 2020

Salpingita, inflamația trompelor uterine

Salpingita înseamnă inflamația trompelor uterine. Inflamația poate fi determinată de infecții. Dacă nu este tratată, determină infertilitate.

În trompele uterine, are loc întâlnirea ovocitului (celula reproducătoare feminină) cu spermatozoidul (celula reproducătoare masculină), dacă trompele au o structură normală. Afectate de infecții netratate, nu permit fecundația. Așa apare infertilitatea de cauză tubară.

 

Cum apar infecțiile la nivelul trompelor uterine?

Prin relații sexuale neprotejate de prezervativ, se pot lua zeci de germeni, Aceștia circulă nu doar prin vagin. Pot ajunge ușor la nivelul trompelor uterine. Germenii care determină frecvent infecții la nivelul trompelor uterine sunt: 

 

Infecțiile cu transmitere sexuală apar frecvent între 15 și 25 de ani. Nu avem educație sexuală în școli și, rareori, tinerele care își încep viața sexuală sunt îndrumate spre ginecolog pentru a-și lua informații corecte. 

  • Din păcate, o infecție transmisă prin raport sexual neprotejat de prezervativ poate să nu dea simptome. Este cazul chlamydiei. 
  • Dar germenele rămâne în trompele uterine și produce modificări ireversibile. Iar tânăra, spre exemplu la 30 de ani, nu va mai putea să obțină o sarcină pe cale naturală. 

 

La vârstă tânără, mergeți la ginecolog o dată pe an pentru control și faceți si examenul microbiologic al secrețiilor. 

 

Salpingita. Simptome:

În fazele acute ale infecțiilor, salpingita poate determina:

  • durere în abdomenul inferior 
  • urinări frecvente
  • secreții vaginale modificate 

 

Salpingita. Tratament:

Tratamentul este simplu la debutul infecției – antibiotice. Și partenerul sexual trebuie să ia tratamentul. 

În salpingitele cronice e recomandată laparoscopia. Vezi ce înseamnă.  

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*