Rana pe colul uterin. ”Ce fac dacă am o rană pe col ?”- este întrebarea frecventă a pacientelor. Așa-zisa rană pe col se vede, la consultația ginecologică cu valve, ca o zonă roșie pe col.
”La 16 ani și la 70 de ani, jocul hormonilor poate să producă un astfel de eveniment, o așa-zisă rană pe col. Nu înseamna boală, ci că, endocrin, functionați normal”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
Rana pe colul uterin. O așa-zisă rană pe col trebuie urmată de un test Babeș-Papanicolau. Vezi cum se face!
Femeile, care au această zonă mai roșie pe col, pot descoperi la un test Babeș-Papanicolau leziuni simple inflamatorii, care nu înseamnă risc de cancer. Pe scurt, indiferent cum arată macroscopic colul uterin, trebuie să faceți un examen Papanicolau. Acesta spune ce se întâmplă în celulele din colul uterin.
”Pot exista cancere de col uterin cu un col uterin care se vede normal la examenul ginecologic cu valve. Și pot exista leziuni macroscopice în colul uterin – așa numitele răni pe col – care sa nu fie cancer la examenul microscopic, la testul Babeș-Papanicolau. Deci citologia Papanicolau ne spune în ce stare sunt celulele colului. O rană pe colul uterin, care nu semnifică un cancer, se excizează fără probleme. Și, dupa excizie, vor crește celule normale. Colul se vindecă și se repară cu celule normale. Iar sarcina e permisă dupa 6 săptămâni de la manevra chirugicală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.
Colposcopia nu e dureroasă
Rănile pe colul uterin pot fi observate și cu ajutorul colposcopiei. Colposcopia este o procedură minim invazivă, prin care se introduce în vagin o lampă specială. Aceasta mărește de câteva ori zona afectată. Nu este o operațiune dureroasă și nu prezintă nici un fel de efecte adverse. Se face fără anestezie și nu necesită pregătire prealabilă.
Control ginecologic anual, în lipsa simptomelor
În fiecare an, în lipsa oricăror simptome, e recomandat examenul ginecologic. Acesta cuprinde:
Foto: pixabay.com/ro