iulie 6, 2020

Ovocitul. Reguli de… funcționare

Ovocitul. Celula reproducătoare feminină. Are propriile reguli. Care trebuie respectate ca să obțineți o sarcină. 

 

Cum se petrece fertilizarea?

Ovocitul. În timpul fertilizării, sute se spermatozoizi ajung la ovocitul matur.  Unii vor trece de haloul (cercul) de celule din jurul ovocitului, care a rămas la ovulație. Odată ce trec de… acest zid, ajung la zona pellucida, un strat gros, gelatinos care înconjoară ovocitul. Spermatozoidul dominant, odată ajuns aici, este prins în capcană. Proteine din gel se atașează la proteinele din spematozoid si îl determină să elibereze enzime. Acestea, de fapt, vor ajuta spermatozoidul să ajungă la membrana ovocitului. Membranele fuzionează, iar ovocitul și spermatozoidul devin o singură celulă. Aceasta este fecundația.

 

Ovocitul și spermatozoidul, celule diferite de restul 

Ovocitul și spematozoidul, celulele reproducătoare numite gameți, diferă de restul celulelor organismului uman. Au doar jumătate din numătul de cromozomi (informație genetică). Celulele sexuale au doar 23 de cromozomi (un singur set de cromozomi ), aceasta în condițiile în care fiecare celulă umană are 46 de cromozomi (23 perechi de cromozomi sau două seturi).

 

Cum se formează spermatozoizii? 

În testicule, spermatozoizii maturi apar abia la pubertate.

 

Cum se formează ovocitele ?

  • Ovocitele apar în primele săptămâni ale vietii intrauterine (ale fătuluide sex feminin) și continuă până în trimestrul 2 de sarcină. Maturarea lor apare la pubertate .
  • Ovarul fetal produce aproximativ 8 milioane de pre-ovocite (ovocite primare), din care doar 1-2 milioane vor supraviețui după naștere, iar restul – aproximativ 6-7 milioane – se vor degrada prin moarte fiziologică programată. Mecanismele  acestui fenomen nu se cunosc. Numărul ovocitelor, care supraviețuiesc după naștere, este propriu fiecărei femei. Este determinat genetic și copiază tiparul mamei sau al bunicii materne. 
  • Ovocitele primare din ovarul nou-născutilor de sex feminin sunt  imature, blocate  în așa-numita profaza I a meiozei, în care perechile de cromozomi se alipesc.
  • Ovocitele stau blocate în profaza I a meiozei aproximativ 10 – 50 de ani, pînă când vor fi recrutate și maturate. Așa apare ovulația.
  • Fiecare ciclu ovulator de după pubertate  va debloca un număr de ovocite primare. Acestea vor dezlipi  cromozomii pereche, proces care poate duce și la erori în repartiția materialului genetic în ovocitele mature rezultate.

 

Ovocitul. După fertilizare, ovocitele cu erori vor genera embrioni de asemenea cu erori genetice. Aceștia se opresc din evoluție. Dezlipirea (disjuncția) cromozomilor cu erori se accentuează  cu vârsta femeii. De aceea, contează ca vârsta viitoarei mame să fie cât mai mică. 

  • Numărul ovocitelor, care pot genera embrioni perfecți din punct de vedere genetic, scade anual.
  • Când femeia are 39 de ani, aceste ovocite viabile, care vor forma embrioni competenți genetic, ajung sub 10%.
  • De aceea, medicii supraspecializați în infertilitate vă spun să nu pierdeți timpul în obținerea unei sarcini. Ovocitele scad, cu vârsta , și în număr, dar, cel mai important, le scade calitatea.
  • Calitatea ovocitului înseamnă capacitatea acestuia de a forma un embrion perfect. 

 

 

Foto: pixabay.com/ro 

 

 

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*