Ovocitul. Celula reproducătoare feminină. Are propriile reguli. Care trebuie respectate ca să obțineți o sarcină.
Cum se petrece fertilizarea?
Ovocitul. În timpul fertilizării, sute se spermatozoizi ajung la ovocitul matur. Unii vor trece de haloul (cercul) de celule din jurul ovocitului, care a rămas la ovulație. Odată ce trec de… acest zid, ajung la zona pellucida, un strat gros, gelatinos care înconjoară ovocitul. Spermatozoidul dominant, odată ajuns aici, este prins în capcană. Proteine din gel se atașează la proteinele din spematozoid si îl determină să elibereze enzime. Acestea, de fapt, vor ajuta spermatozoidul să ajungă la membrana ovocitului. Membranele fuzionează, iar ovocitul și spermatozoidul devin o singură celulă. Aceasta este fecundația.
Ovocitul și spermatozoidul, celule diferite de restul
Ovocitul și spematozoidul, celulele reproducătoare numite gameți, diferă de restul celulelor organismului uman. Au doar jumătate din numătul de cromozomi (informație genetică). Celulele sexuale au doar 23 de cromozomi (un singur set de cromozomi ), aceasta în condițiile în care fiecare celulă umană are 46 de cromozomi (23 perechi de cromozomi sau două seturi).
Cum se formează spermatozoizii?
În testicule, spermatozoizii maturi apar abia la pubertate.
Cum se formează ovocitele ?
Ovocitul. După fertilizare, ovocitele cu erori vor genera embrioni de asemenea cu erori genetice. Aceștia se opresc din evoluție. Dezlipirea (disjuncția) cromozomilor cu erori se accentuează cu vârsta femeii. De aceea, contează ca vârsta viitoarei mame să fie cât mai mică.
Foto: pixabay.com/ro