iunie 5, 2020

La ce vârstă apare menopauza?

Menopauza. La ce vârsta apare menstruația? La ce vârstă apare menopauza? Sunt evenimente fiziologice, moștenite de la mama sau bunica maternă. Medicii ginecologii vă cer astfel de informații pentru a putea evalua perioada fertilă. 

 

”Ar fi bine ca orice femeie care a ajuns la 30 de ani să își măsoare rezerva ovariană în fiecare an pentru că, fară a avea o explicație medicală, în ultimii ani, femei tinere intră la menopauză precoce sau au rezerve ovariene mici, deci șanse mici să conceapă natural. Șansa lor este sa le crioconservăm ovocitele (celulele reproducătoare feminine) pentru ca, în viitor, să aibă o sarcină cu material genetic propriu. Și, ideal, să nu amâne concepția din motive sociale, financiare, de carieră, pentru că timpul trece în defavoarea lor”, spun dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

Rezerva ovariană, adică numărul de celule reproducătoare feminine, se consumă la fiecare menstruație.  Odată cu trecerea timpului, scade și calitatea celulelor și sarcina nu are șanse să apară în mod natural.

 

Când apare menopauza?

Vârsta medie de intrare la menopauză este între 48-52 de ani.  Dar există situații  în care menopauza apare la 28 de ani. Din nou,  fiecare femeie se naște cu un număr de ovocite, care se termină. Se temină celulele reproducătoare feminine, nu mai apare ovulația. Se instalează menopauza.

Dacă menopauza apare prea târziu, situația nu e una neapărat fericită. Pentru ca înseamnă risc mai mare de cancere ginecologice. Așa ca mergeti regulat la ginecolog. Vorbim despre tipuri de cancere curabile, dacă sunt descoperite devreme. Iar detecția din timp se face doar prin controale la cel mult 6 luni.

 

  1. Indiferent de vârsta la care apare menopauza, sunt destabilizate circuitele din organism care implică calciul. Aceasta însemnă oase mai puțin dense. Boala se numește osteoporoză. Situația se întâlnește însă și la nivelul dinților. Dar și la nivelul cristalelor de calciu din ureche, numite otoliți, care asigură echilibrul organismului.
  2. Menopauza crește riscul afecțiunilor cardio-vasculare.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro 

 

.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*