ianuarie 11, 2021

La vârste tinere, disfuncția erectilă poate fi cauzată de ateroscleroză

Arterele responsabile de erecție sunt de calibru mic sau mediu, exact cum sunt și arterele coronare (din jurul inimii). Afectate de depuneri (adică de boala numită ateroscleroză) pot să împiedice erecția.

Penisul este constituit din gland (vârful penisului), corpul cavernos (două coloane de țesut, pe părțile laterale ale penisului), corpul spongios (o coloană de țesut spongios, de-a lungul penisului) și uretra (tubul care transportă urina de la vezică până la orificiul uretral). Ambii corpi cavernoși sunt traversați de arterele cavernoase. Corpii cavernoși sunt formați din țesut erectil.

  • Când penisul este în repaus, există o cantitate redusă de sânge în spațiile vasculare.
  • În timpul erecției, cantitatea de sânge, care curge în corpul cavernos, crește, la fel cum crește presiunea exercitată de sânge asupra tunicii albuginee.

Testosteronul – hormonului sexual masculin – este produs de celulele Leydig (un grup de celule adiacente tubilor seminiferi în testicule), în prezența hormonului luteinizant (LH). Testosteronul stimulează glandele sexuale masculine (prostată, vezicule seminale) și provoacă, deasemenea, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare masculine la pubertate.

  • Hormonul este necesar pentru maturarea spermatozoizilor și pentru a spori dorința sexuală a bărbatului.

 

Disfuncția erectilă implică vizita la medicul urolog.

Medicul urolog:

  • investighează posilele cauze urologice
  • vă recomandă dozari ale hormonului testosteron
  • la vârste tinere, disfuncția erectilă poate fi un prim semn al bolii sistemice numite ateroscleroză.

Lipsa erecției poate arăta ateroscleroză:

Arterele responsabile de erecție sunt de calibru mic sau mediu, exact cum sunt și arterele coronare. Daca apare o problemă de erecție, iar cauza sunt arterele, pot fi afectate și artere coronare (care înconjoară și alimentează inima).

  • Arterele inimii se numesc artere coronare pentru că au o forma de coroană. Sunt primele alimentate cu sânge, sunt exact la ieșirea din inima a aortei. În arterele coronare apare infarctul miocardic.
  • Ateroscleroza însa este o boala sistemică. Înseamnă depuneri moi, de colesterol, în interiorul arterelor sau depuneri tari, de calciu. Așa cum afectează arterele, care alimenteaza inima, identic afectează și toate celelalte artere din organism. Aterosleroza apare rapid la fumători. Aceasta deoarece produșii din fumat determină leziuni în interiorul arterelor. Leziunile implică inflamație, care va atrage ușor colesterolul (circulă în mod normal în sânge). Așa apar depunerile de colesterol. Acestea blochează vasul la un moment dat.
  • Arterele sunt vasele prin care trece sânge oxigenat de la inimă spre țesuturi.

Dacă medicul urolog nu găsește cauze organice, aveți nevoie de medicul supraspecializat în tratamentul disfuncțiilor asociate sexualității.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*