Junk food. Cum afectează cromozomii? Un nou studiu leagă mâncarea ultraprocesată de îmbătrânirea avansată la nivel celular.
Persoanele care consumă des sucuri ultraprocesate, chips-uri, cartofi prăjiți, hamburgeri, dulciuri sunt mai susceptibile de a-și modifica cromozomii.
Trei sau mai multe porții pe zi din așa-numitele „alimente ultraprocesate” dublează riscurile ca structurile din ADN (numite telomeri) găsite la capătul cromozomilor, să devină mai… scurte.
Telomeri mai scurți, speranță mai mică de viață
Telomerii scurți sunt un marker ai îmbătrânirii biologice la nivel celular. Noul studiul sugerează că dieta este un factor care determină celulele să îmbătrânească mai repede.
Ce înseamnă alimente ultra-procesate?
Alimentele ultra-procesate conțin substanțe fabricate industrial. Sunt compuse dintr-un amestec de uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și proteine, amestec conținut de puține alimente naturale.
Au, de asemenea, arome artificiale, coloranți, emulgatori, conservanți și alți aditivi, care cresc durata de valabilitate și profitul.
Aceste alimente sunt slabe din punct de vedere nutrițional în comparație cu alternativele mai puțin procesate, adică alimentele naturale (de exemplu carne, brânzeturi, legume, fructe, cereale integrale).
Studiile anterioare au arătat corelații între alimentele ultra-procesate și hipertensiune, obezitate, depresie, diabet de tip 2 și unele forme de cancer.
Aceste boli sunt adesea legate de vârstă, pentru că sunt legate de stresul oxidativ și inflamație. Cele două componente influențează lungimea telomerilor.