Inseminarea intrauterină (IUI) este o tehnică ușoară, folosită în tratamentul infertilității. Fertilizarea nu se produce în laborator, ci fiziologic, la nivelul trompelor uterine. Medicul supraspecializat în infertilitate plasează sperma direct în uterul unei femei, prin mijloace artificiale. Procedura nu e dureroasă.
Inseminarea intrauterină (IUI)
Cui i se adresează inseminarea intrauterină?
Această metodă este folosită în cazul femeilor care nu sunt sterile, dar nici nu reusesc, în mod natural, să rămâna însărcinate.
Se recomandă când:
Când e posibilă inseminarea intrauterină (IUI)?
Inseminarea intrauterină poate fi efectuată:
După administrarea medicamentelor de inducere a ovulației, se face o ecografie pentru a monitoriza dezvoltarea ovulelor în ovare. Nivelurile de hormoni vor fi, de asemenea, verificate pentru a identifica ovulația.
Cum apare sarcina în mod natural?
Ovulaţia se produce la mijlocul ciclului menstrual și, de obicei, un singur ovocit (celula reproducătoare feminină) este eliberat dintr-un ovar. Acesta ajunge în trompele uterine. Din milioanele de spermatozoizi, numai unul va fertiliza ovocitul. Fertilizarea are loc la capătul trompelor uterine, aproape de uter. Embrionul se va implanta în peretele uterului, câteva zile mai târziu.
Inseminarea intrauterină (IUI) practic imită ce se întâmplă în mod natural, doar ca proba de spermă este plasată cu ajutorul unui cateter.
Ce trebuie să facă partenerul?
Odată prevăzută ora ovulației, partenerul (care a avut o perioadă de abstinență sexuală între 2-5 zile) va da o probă de spermă, care ajunge în laborator.
Materialul seminal este prelucrat printr-o tehnică specială, cunoscută sub denumirea de spălare a spermei. Constă în incubarea și separarea spermei. Embriologul pregătește proba de spermă. Practic, concentrează un număr cât mai mare de spermatozoizi mobili într-un volum mic de mediu de cultură.
Proba finală va fi plasată în interiorul cavității uterine, cu un cateter special conceput pentru inseminare intrauterină (flexibil, subțire). Medicul supraspecializat în infertilitate face acest procedeu.
Ce simtiți în timpul inseminării intrauterine?
Acest proces nu e dureros. Poate fi însă neplăcut, asemănător cu recoltarea unei secreții vaginale.
Înainte si după procedura sunt interzise relatiile sexuale, o perioada pe care o va recomanda medicul ginecolog.
Foto: pixabay.com/ro