noiembrie 8, 2021

Injecția intra-citoplasmatică a spermei (ICSI). Când o recomandăm?

ICSI a revoluționat tratamentul infertilității masculine. Injecția intra-citoplasmatică a spermei (ICSI) este o tehnică introdusă în 1992. Când o recomandăm?

 

Prea puțini spermatozoizi în spermogramă sau spermatozoizi de proastă calitate. Cu ICSI, capacitatea naturală a spermatozoidului de a pătrunde în ovocit nu mai este importantă.

În laborator, un spermatozoid (celula reproducătoare masculină) de calitate este introdus direct în ovocit (celula reproducătoare feminină) prin această tehnică.

Procedura a schimbat cursul tratamentului în infertilitatea masculină, ajutând până la 95% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate masculină.

Din perspectiva cuplului, această tehnică este aceeași cu tratamentul FIV, singura diferență fiind procesul din laborator utilizat pentru fertilizarea ovocitului.

 

Ce se întâmplă în laboratorul de embriologie?

Embriologul manipulează ovocitul și spermatozoidul sub un microscop de mare putere, efectuând proceduri chirurgicale precise la scară microscopică.

  • În laborator, se folosesc instrumente mici din sticlă, care țin ovocitele și permit injectarea spermatozoizilor prin straturile exterioare ale ovocitului.
  • Acestea trec de zona de protecție a ovocitului (zona pellucida) și ajung în corpul celulei feminine, adică în citoplasmă. Acolo este introdus spermatozoidul.

 

ICSI este utilizat în următoarele cazuri:

  1. Calitatea spermei este slabă, adică:
  • număr mic de spermatozoizi
  • procent ridicat de spermatozoizi anormali
  • procent scăzut de spermatozoizi mobili
  1. În cazul în care, în tratamentele anterioare  FIV, nu au fost fertilizat niciunul sau doar câteva ovocite.
  2. În cazul în care sperma a fost obținută chirurgical, direct din testicul (TESE) sau din epididim (PESA).

Citește și cum se extrag spermatozoizii: diferența între TESE, TESA, PESA.

  1. În cazul în care sperma recoltată în ziua recoltării ovocitelor este insuficientă pentru FIV, cel mai probabil datorită variației naturale a probelor de material seminal.

 

Recomandări ICSI:

Doar ovocitele din foliculi mari, care sunt suficient de maturi, pot fi injectate prin ICSI.

  • Procesul de injectare a spermatozoidului în ovocit poate duce la deteriorarea ovocitului, ceea ce înseamnă că aproximativ 90% din ovocitele injectate supraviețuiesc.
  • ICSI nu garantează fertilizarea, dar, în medie, ne așteptăm ca 60-70% din ovocitele injectate să fie fertilizate.
  • Dacă nu se produce fertilizarea după FIV, ovocitele respective nu pot fi supuse ICSI în același ciclu.

 

Riscuri ICSI:

Risc de avort spontan, deoarece tehnica folosește spermatozoizi care altfel nu ar fi fost capabili să fertilizeze un ovocit.

Un număr scăzut de spermatozoizi în spermă – poate arăta probleme genetice ale tatălui:

  • Aceste probleme genetice pot fi transmise copilului de sex masculin.
  • Bărbații infertili cu număr scăzut de spermatozoizi sau fără spermatozoizi în ejaculat pot fi testați pentru gene ale fibrozei chistice și anomalii ale cromozomilor. Există o legătură între o mutație genetică, care provoacă fibroză chistică, și infertilitate masculină severă. Recomandăm ca toți pacienții cu un număr extrem de scăzut de spermatozoizi să fie testați genetic pentru a determina dacă poartă sau nu această mutație.

.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*