decembrie 3, 2020

Infertilitatea feminină: cauze, tratament

Infertilitatea înseamnă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după un an de relații sexuale regulate. În aproximativ o treime din cazuri,
este vorba de o problemă a barbatului, în aproximativ o treime din cazuri este vorba de o problema a femeii. În restul cazurilor, există probleme, care împiedică concepția, cu ambii parteneri. Infertilitatea are nevoie de  diagnostic și de plan de tratament, conceput de medicul supraspecializat în tratamentul infertilității. Și nu pierdeți timpul până la diagnostic, pentru că timpul contează cel mai mult în obținerea unei sarcini!

Infertilitatea feminină

Principala cauză a infertilității feminine este vârsta. După 35 de ani, fertilitatea feminină descrește, iar după 40 de ani se prăbușește. Celulele reproducătoare feminine (ovocite, situate în ovar) sunt puține. În plus, cele mai multe nu mai au capacitatea de a forma un embrion fără defecte genetice.

  • La 20 de ani, 80% dintre ovocite vor forma un embrion normal.
  • La 40 de ani, sub 20% dintre ovocite vor forma un embrion normal.

Alte cauze ale infertilității:

 

Tulburări de ovulație: împiedică eliberarea ovocitului (celula reproducătoare feminină). Vezi aici cum se stimulează ovulația.

Prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea putini (hipotiroidism)  influențează ciclul menstrual sau determina infertilitate.

Tiroidita autoimună este una din bolile cu frecvență mare în România.  Boala autoimună nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control.  Tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imuntar acționează împotriva tiroidei. Celulele tiroidei seamănă cu cele din ovar. Așadar, o femeie cu tiroidită autoimună poate avea probleme cu fertilitatea.

 

Afectiuni ale uterului: malformatii uterine, fibroame,  polipi, infecții ale endometrului, aderențe.

Blocajul/înfundarea trompelor uterine: Cauza este  boala inflamatorie pelvină (BIP) provocată de o infecție cu transmitere sexuală sau de intervenții chirurgicale în antecedente.

Endometrioza: endometrul crește în afara uterului și poate influența funcția ovarelor, a uterului, a trompelor uterine.

Insuficiența ovariană timpurie: ovarele se opresc și menstruația se încheie înainte de 40 de ani.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*