Principala cauză a infertilității feminine este vârsta. După 35 de ani, fertilitatea feminină descrește, iar după 40 de ani se prăbușește. Celulele reproducătoare feminine (ovocite, situate în ovar) sunt puține. În plus, cele mai multe nu mai au capacitatea de a forma un embrion fără defecte genetice.
Tulburări de ovulație: împiedică eliberarea ovocitului (celula reproducătoare feminină). Vezi aici cum se stimulează ovulația.
Prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea putini (hipotiroidism) influențează ciclul menstrual sau determina infertilitate.
Tiroidita autoimună este una din bolile cu frecvență mare în România. Boala autoimună nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control. Tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imuntar acționează împotriva tiroidei. Celulele tiroidei seamănă cu cele din ovar. Așadar, o femeie cu tiroidită autoimună poate avea probleme cu fertilitatea.
Afectiuni ale uterului: malformatii uterine, fibroame, polipi, infecții ale endometrului, aderențe.
Blocajul/înfundarea trompelor uterine: Cauza este boala inflamatorie pelvină (BIP) provocată de o infecție cu transmitere sexuală sau de intervenții chirurgicale în antecedente.
Endometrioza: endometrul crește în afara uterului și poate influența funcția ovarelor, a uterului, a trompelor uterine.