Imunofenotipare în infertilitate. Imunofenotiparea înseamnă evaluarea numărului și tipului de leucocite și limfocite din sânge. Niveluri crescute ale acestor celule se pot asocia cu infertilitatea.
Cum luptă sistemul imunitar?
În organism, limfocitele T citotoxice au rol de control, de supraveghere. Împreună cu celulele Natural Killer (NK), acestea fac parte dintr-o componentă funcțională a sistemului imun, numită imunosupraveghere.
De ce sistemul imunitar ”lovește” sarcina?
Imunofenotipare în infertilitate. Din cauza unor perturbări ale mecanismelor care implică recunoașterea produsului de concepție (embrionul), limfocitele T citotoxice și celulele NK primesc semnale activatoare. În mod normal, ar trebui să primească semnale inhibitoare. Acestea încearcă să distrugă produsul de concepție, pentru că doar în felul acesta pot să acționeze. Să distrugă orice fel de țintă, care nu aparține organismului.
Fătul are jumătate din informația genetică de la mamă, jumătate de la tată, așadar jumătate este străin mamei (non-self). Dar sistemul imunitar matern îl acceptă în mod normal. Nu se știe ce procent din cauzele de infertilitate e reprezentat de cauze imunologice.
De aceea, medicul poate recomanda, în infertilitate, imunofenotiparea.
Imunofenotipare infertilitate:
Foto: pixabay.com/ro