iulie 2, 2020

Imunofenotipare în infertilitate

Imunofenotipare în infertilitate. Imunofenotiparea înseamnă evaluarea numărului și tipului de leucocite și limfocite din sânge. Niveluri crescute ale acestor celule se pot asocia cu infertilitatea.

 

Cum luptă sistemul imunitar?

 

În organism, limfocitele T citotoxice au rol de control, de supraveghere. Împreună cu celulele Natural Killer (NK), acestea fac parte dintr-o componentă funcțională a sistemului imun, numită imunosupraveghere

  • Limfocitele T citotoxice naive (nestimulate) circulă prin organism, dar sunt localizate și în organe, mucoase, ganglioni limfatici. Au rolul de a sesiza orice celulă anormală. În momentul în care o recunosc, se activează, se înmulțesc și, ulterior, o atacă.
  • Limfocitele T citotoxice și celulele NK au aceeași țintă: orice fel de celulă modificată din organism – celulă infectată ori celulă tumorală.
  • Virusurile sau transformarea malignă determină celula să secrete o serie de proteine, care aparțin microorganismului sau tumorii. Secvențe din aceste proteine vor fi expuse pe membrana celulei, sub forma unor fragmente, numite antigene microbiene (AM) sau antigene tumorale (AT).
  • În acel moment, limfocitele T citotoxice recunosc secvență AM sau AT plus molecula MHC1. Dacă, din anumite cauze, molecula MHC1 nu apare pe membrană, limfocitul T citotoxic nu mai poate recunoaște complexul. Dar celula modficată va fi atacată de alte componente ale sistemului imunitar  – celulele Natural Killer (NK).

 

 

De ce sistemul imunitar ”lovește” sarcina? 

 

Imunofenotipare în infertilitate. Din cauza unor perturbări ale mecanismelor care implică recunoașterea produsului de concepție (embrionul), limfocitele T citotoxice și celulele NK primesc semnale activatoare. În mod normal, ar trebui să primească semnale inhibitoare. Acestea încearcă să distrugă produsul de concepție,  pentru că doar în felul acesta pot să acționeze. Să distrugă orice fel de țintă, care nu aparține organismului.

Fătul are jumătate din informația genetică de la mamă, jumătate de la tată, așadar jumătate este străin mamei (non-self). Dar sistemul imunitar matern îl acceptă în mod normal. Nu se știe ce procent din cauzele de infertilitate e reprezentat de cauze imunologice. 

De aceea, medicul poate recomanda, în infertilitate, imunofenotiparea.

 

Imunofenotipare infertilitate:

  • limfocite T supresor : CD3+ , CD8+
  • limfocite T NK : CD3+ , CD56+
  • limfocite T reglatorii : CD3+ , CD25+ , CD127-
  • limfocite NK : CD3- , CD56+ , CD16+

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*