decembrie 14, 2020

Imunitatea din uter

Limfocitele NK din uter, denumite uNK, sunt diferite față de cele din sânge. Valoarea acestora variază tot timpul. Nu exista nicio legatură între nivelul celulelor NK și prognosticul în FIV.

 

Celulele Natural Killer (NK) sunt limfocite ale sistemului imunitar cu care v-ați născut. Celulele Natural Killer din uter (uNK) sunt o populație de limfocite din timpul sarcinii timpurii.

Spre deosebire de celulele NK, uNK (cele din uter) nu au un rol fundamental în sistemul imunitar înnăscut și, prin urmare, nu sunt citotoxice. Nu au efecte toxice asupra altor celule.

Sistemul imunitar în timpul fazelor ciclului menstrual:

 

Populația de celule Natural Killer din uter (uNK) este scăzută în prima fază a ciclului menstrual. Numărul crește după ovulație. Cum?

  • Celulele Natural Killer din sânge migrează în uter
  • Populația de celule NK din uter va persista numai dacă apare sarcina
  • Numărul celulelor Natural Killer din uter (uNK) crește în primul trimestru și va scădea pe măsură ce sarcina progresează
  • Pe tot parcursul sarcinii, există o adaptare a uterului pentru a permite creșterea fătului. Studiile făcute pe șoareci au arătat că celulele Natural Killer din uter (uNK) au un rol cheie în această adaptare
  • Aceste celule ale sistemului imunitar sunt importante înainte ca placenta să fie complet formată.

 

Și în cazul oamenilor, s-a demonstrat că celulele Natural Killer din uter (uNK) sunt strâns legate de:

  • celulele trofoblastului (stratul celular periferic al ovocitului, care se află la originea placentei)
  • arterele spirale (Vasele principale care asigură sânge unui făt sunt arterele uterine și ovariene. Acestea ramifică în vase mai mici, în direcția stratului interior al uterului. Se transformă în artere spirală, care transportă sânge în spațiul intervillus – locul unde are loc schimbul dintre sângele mamei și al copilului)

 

Unele studii au arătat că numărul și funcția receptorilor  uNK diferă între femeile cu sarcină sănătoasă și cele cu sarcină patologică.

În timpul sarcinii, acțiunea celulelor Natural Killer nu este îndreptată către făt. 

Spre deosebire de caracteristicile lor „ostile” (Natural Kilker înseamnă ucigaș natural), celulele Natural Killer uterine sunt considerate „prietenoase” și par a fi regulatori esențiali și foarte importanți ai implantării cu succes și ai sarcinii.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*