octombrie 22, 2021

ICSI, PICSI, FIV. Care e diferența?

FIV, ICSI, PICSI. Vorbim despre trei tipuri de inseminare artificială. Cum se alege un anumit tip de fertilizare? Patologia cuplului, de fapt, alege FIV, ICSI ori PICSI. 

 

FIV, fertilizarea are loc natural, dar în afara organismului uman

Fertilizarea in vitro (FIV) implică îndepărtarea ovocitului (celula reproducătoare feminină) din ovar. Aceasta se pune într-un mediu controlat, în laborator, în aceeași eprubetă cu spermatozoidul. Fertilizarea în eprubetă are loc în mod natural, fără intervenție medicală. Odată ovocitul fertilizat, echipa medicală așteaptă 3 pînă la 5 zile.

La 3 zile după fertilizare, noua viață are între 6 și 12 celule. La 5 zile după fertilizare, are aproximativ 80 de celule. Vezi aici diferențele embrion de ziua 3 vs. embrion de ziua 5.

După 3-5 zile, embrionul este transferat în uterul mamei. Vezi ce presupune transferul embrionilor (embriotransferul).

 

ICSI, tehnica recomandată în infertilitatea masculină

Injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului (ICSI) este o metodă de fertilizare umană asistată. Se folosește când spermograma este sub parametrii normali.

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului) înseamnă cu adevarat fertilizare artificială.

  • În laborator, un singur spermatozoid este injectat de către embriolog direct într-unul dintre ovocite. În felul acesta, crește probabilitatea de fertilizare.
  • După fertilizare, embrionul rezultat este transferat în uterul mamei, de asemenea în ziua 3 ori ziua 5. Vezi aici toată procedura.

 

PICSI (ICSI fiziologic): selecția spermatozoidului, identică cu cea naturală 

Într-un PICSI (ICSI fiziologic), spermatozoidul dominant e selectat și va fi, de asemnea, introdus de către embriolog în ovocit. De ce se numește ICSI fiziologic?

Spermatozoidul matur este separat de cei imaturi printr-un pre-test cu acid hialuronic. Vezi aici ce rol are acidul hialuronic în apariția vieții.

  • În spermatozoidul matur, acidul hialuronic este o componentă a învelișului acestuia.
  • Spermatozoidul imatur nu are această substanță.

 

Folosind PICSI, se selectează spermatozoidul matur sub microscop, pentru tratamentul ICSI.

 

Cum se produce fertilizarea în mod natural?

Ovocitul (celula reproducatoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelită într-o masa gelatinoasă consistentă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție naturală pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să străbată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.

Îl fertilizează, de fapt ,cu ajutorul unei substanțe care se gasește în mod natural în capătul spermatozoidului, numită acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejeazăza ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intră în contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic.

 

 

Te așteptăm la consultație.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*