decembrie 7, 2021

ICSI: Assisted hatching

Assisted hatching, adică ecloziunea asistată, este o procedură facută înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin FIV și congelați (vitrificați)  sau prin  ICSI.

 

Ecloziunea asistată (assisted hatching), obligatorie la ICSI

În timpul ICSI, sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur.

Vorbim despre intervenție umană, adică vorbim despre adevarata fertilizare artificială. După recoltarea din ovarele femeii, ovocitele –-celulele reproducătoare feminine –  ajung în laboratorul de embriologie, situat in clinicile de fertilizare umana asitata, lângă sala de intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă în laborator?

 

Ovocitul, prima selecție naturală

Ovocitul (celula reproducătoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit într-o masă gelatinoasă (zona pellucida). Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție natuala pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața.

Nu orice spermatozoid poate să strabată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă. Cum? Cu ajutorul unei substanțe care se găsește în mod natural în capatul spermatozoidului. Substanța se numește acid hialuronic.

Masa gelatinoasă care protejază ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intra in contact cu spermatozoidul, va fi topită de acid hialuronic.

Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare.

Manevra necesita o foarte buna manualitate din partea embriologului.

 

Ecloziunea asistată (assisted hatching), obligatorie la embrionii vitrificați

Ecloziunea asistată se face, în general, în a treia zi de dezvoltare a embrionilor

Ecloziunea asistată se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați).

Foarte rar, un embrion poate fi deteriorat în urma procesului de ecloziune asistată

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*