iulie 7, 2020

Hyaluronidase Binding Assay (HBA)

Hyaluronidase Binding Assay (HBA) este un test care evaluează calitatea spermatozoizilor. De fapt, evaluează capacitatea acestora de a fecunda ovocitul. 

 

În jurul ovocitului, celula reproducătoare feminină, găsim cumulusului oophorus, un cerc de celule care protejează. Acestea produc acid hialuronic. Spermatozoizii viabili au capacitatea de a se lega chimic de acidul hialuronic, produs de celulele care protejează ovocitul. 

 

Reacția cu acidul hialuronic

 

Testul Hyaluronidase Binding Assay (HBA) arată tocmai capacitatea spermatozoizilor de a se lega de acidul hialuronic (vezi aici un studiu larg publicat de Oxford Academic). Legarea în procent de peste 65% înseamnă:

  • spermatozoizi maturi (capabili de fecundație)
  • spermatozoizi cu ADN (informația genetică) normal
  • procent redus de spermatozoizi cu defecte cromozomiale (informație genetică eronată)

 

 

Testul indică metoda de fertilizare asistată

 

  • Dacă spermograma arată normal (vezi aici cum se face) și faceți testul HBA, medicul supraspecializat în infertilitate va putea, ulterior, să aleagă metoda corectă de fertilizare umană asistată – FIV, ICSI sau PICSI (vezi aici diferența între ICSI și PICSI).
  • De ce este important testul HBA? Aproximativ o treime dintre bărbații infertili au rezultate normale la spermogramă. De obicei, li se dă diagnosticul de infertilitate de cauză nedeterminată.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*