iunie 25, 2020

Hipertiroidia în sarcină

Hipertiroidia în sarcină. Cea mai frecventă cauză de hipertiroidie (prea mulți hormoni produși de tiroidă) este boala Graves-Basedow (tiroidită auto-imună), atât în sarcină cât şi în afara ei.

Boala Graves-Basedow apare în prezenţa unor auto-anticorpi cu afinitate pentru receptorul tiroidian pentru TSH  (TRAb -TSH receptor antibody). TSH arată dacă funcția glandei tiroide este normală, adica dacă tiroida produce, normal, hormoni tiroidieni.

Aceşti anticorpi mimează efectele TSH-ului asupra tiroidei. Apare creşterea în volum a glandei și hipertiroidie (prea mulți hormoni produși de tiroidă).

  • Pentru că în sarcină scade imunitatea în mod normal, titrul auto-anticorpilor scade treptat, iar boala se ameliorează. Poate chiar să intre în remisie.
  • Este rară situaţia când boala debutează chiar în timpul sarcinii.
  • După naștere însă riscul de recădere este mare pentru că imunitatea își revine la condițiile de dinaintea sarcinii.

 

 

Hipertiroidia în sarcină. Diagnosticul diferențial în sarcină 

În primul trimestru de sarcină, se face diagnosticul diferenţial al hipertiroidiei (boala auto-imună) cu hipertiroidia de sarcină tranzitorie, care apare la 1-3% dintre gravide. De ce crește activitatea tiroidei în sarcină?

Hormonul de sarcină hCG (human chorionic gonadotropin) este o moleculă cu structură similară în proporţie de 50% cu cea
a TSH-ului. De aceea, crește producţia de hormoni tiroidieni.

Manifestările clinice ale hipertiroidiei se suprapun peste cele cauzate de sarcină, de aceea diagnosticul clinic este uneori dificil.

 

Hipertiroidia în sarcină. Care sunt manifstările clinice? 

Tahicardia (batăi rapide ale inimii), astenia fizică, intoleranţa la căldură, transpiraţiile sunt manifestări întâlnite în ambele situaţii -sarcină și hipertiroidie.

 

Hipertiroidia în sarcină:

  • Pentru mamă:

Hipertiroidismul netratat sau insuficient controlat terapeutic crește riscul de complicatii în sarcină: avort, naştere prematură, preeclampsie, insuficienţă cardiacă a mamei.

  • Pentru făt:

Hipertiroidismul matern sever necontrolat poate
determina tulburări cardiovasculare fetale: tahicardie, cardiomiopatie (este o afectiune a muschiului cardiac care face ca inima sa pompeze cu dificultate sânge către restul corpului), insuficienţă cardiacă. Dacă mama se află în tratament cu antitiroidiene, acestea traversează placenta şi protejează fătul de hipertiroidie.

 

  • Când plănuiți o sarcină, mergeți și la endocrinolog să aflați cum funcționează tiroida.
  • După naștere, de asemenea, mergeți atât la medicul ginecolog cât și la endocrinolog. La 3 luni după naștere apar cele mai multe tiroidite auto-imune.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*