mai 6, 2020

Hipertensiunea în sarcină. Tratamentul

Hipertensiunea în sarcină. În timpul celor 9 luni de sarcină, inima se dilată. De asemenea, crește debitul cardiac, pentru că volumul sângelui crește.

Hipertensiunea diagnosticată înainte de sarcină

Femeile care au hipertensiune diagnosticată, înainte de sarcină, își iau medicația. Toate datele care s-au adunat confirmă că există medicamente sigure și în perioada celor 9 luni de sarcină.

Ce este hipertensiunea?

Tensiunea arterială este presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge, de fiecare dată când inima se contractă pentru a pompa sânge prin tot corpul.

Hipertensiune înseamnă că valorile măsurate sunt mai mari de 140/90 milimetri coloană de mercur (mm Hg). Este o boală care nu trebuie neglijată. Odată diagnosticată, tratamentul se menține toată viața. În lipsa tratamentului, pagubele biologice sunt iremediabile și apar chiar în mușchiul cardiac. În lipsa tratamentului, inima depune un efort mai mare ca să pompeze sânge. Se adaptează însă și își îngroașă pereții. Boala se numește hipertrofie ventriculară stângă. Are drept capăt de linite insuficiența cardiacă, adică inima nu mai este în stare să irige tot organismul. Simultan, hipertensiunea distruge funcția renală. De aceea, odată diagnosticată hipertensiunea arterială, tratamentul se menține toată viața.

Hipertensiunea de sarcină

Hipertensiunea în sarcină. Femeile însărcinate, cu sarcină de peste 20 de săptămâni, care observă că au o tensiune arterială mai mare de 140 cu 90, trebuie să știe că au hipertensiune de sarcină sau hipertensiune gestațională. Este o boală asociată sarcinii. Și o urmărește medicul care urmărește și sarcina.

Ce înseamnă preeclampsie?

Hipertensiunea în sarcină. Unele femei cu hipertensiune gestațională dezvoltă, în cele din urmă, preeclampsie, o complicație severă. Preeclampsia este caracterizată prin hipertensiune arterială și semne de deteriorare a unuia sau mai multor organe.

Unul dintre semne este proteinuria (o cantitate anormală de proteine în urină). Dacă boala evoluează, scade numărul de trombocite din sânge, rinichii și ficatul nu mai funcționează normal. De aceea, nu ratați niciun control la medicul care urmărește sarcina.

Regulile generale sunt:

  • Înainte de sarcină, verificați-vă tensiunea arterială.
  • În timpul sarcinii, se verifică tensiunea arterială la fiecare control la medicul care urmărește sarcina
  • Hipertensiunea apărută în sarcină dispare, în decurs de până la 6 săptămâni, după naștere. Uneori însă, persistă și proaspăta mama are nevoie de medicație, alta decât în timpul sarcinii.
  • Din fericire, există medicamente permise simultan cu alăptarea.

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*