iunie 7, 2020

Hepatita B în sarcină

Hepatita B în sarcină. În prezent, nu există tratament pentru hepatita B. Dar există vaccin pentru prevenția acestei infecții. Copilul născut de o mamă infectată are toate șansele să rămână sănătos.

 

Hepatita B. Vaccinarea

Orice adult, care a fost născut înainte de 1995, trebuie să se testeze si să se vaccineze. Inițial, se face o doză, a doua doză după o lună si a treia doză după 6 luni. După acest interval de timp, sunteți protejat în proportie de 95 %. Protectia vaccinală durează între 5 și 10 ani. Este recomandat să vă vaccinați înainte de sarcină.

 

Hepatita B în sarcină

  • Analiza care se face pentru detectarea infecției este Ag HBs (screening).
  • AgHBs cantitativ furnizează informaţii despre activitatea bolii. Cu alte cuvinte, estimează replicarea virală, dar și capacitatea sistemului imun al gazdei de a controla infecţia VHB.

 

Analizele de sânge făcute în timpul sarcinii vor indica cantitatea de virus prezent în sânge (analiza numită viremie). Dacă încărcătura virală este foarte ridicată, vi se pot administra medicamente  pentru reducerea nivelului virusului.

În timpul sarcinii, aveți nevoie de supravegherea medicului obstetrician, dar și de supravegherea medicului de boli infecțioase.

 

Hepatita B în sarcină. Nașterea

Copiii născuţi de mame purtătoare ale virusului hepatitic B au risc de infectare. Dar acest risc poate scădea sub 2%. Cum?

  • În primele ore după naștere, bebeluşul primește prima doză de vaccin, dar și o doză de imunoglobulină (anticorpi concentrați sub forma unui medicament injectabil)
  • Bebe este vaccinat, din nou, la 1 lună
  • Bebe este vaccinat, din nou, la 2 luni
  • Bebe este vaccinat, din nou, la 12 luni.

 

Copilului i se face o analiză de sânge, care arată dacă are anticorpi protectori. Se verifică astfel eficiența vaccinării.

 

  • Dacă mama are virusul hepatitic B, nu apare automat indicația de cezariană.
  • Bebelușul poate fi alăptat. Vezi discuta înainte cu medicul neonatolog.

 

Ce înseamnă hepatita B?

Virusurile intră în sânge și apoi se plimbă în toate organele. Afectează însă în special ficatul. Inițial, hepatocitele, celulele din ficat, produc o inflamație. Așa se apară toate celulele umane agresate. Inflamația  persistentă conduce la pierderea celulelor hepatice. Unde s-a pierdut una, rămâne o cicatrice, adica fibroză. Gradul fibrozei în ficat variază de la 1 la 4 . Gradul 4 se numește ciroza hepatică, adica un ficat plin de cicatrici, cu doar câteva celule funcționale. Această evoluție la nivelul ficatului decurge fără durere.

Odată depistat virusul hepatitic B, aveți nevoie de evaluări regulate. Veți merge o dată la 6 luni la medicul de boli infecțioase, dar și la medicul gastronterolog.

 

 

Foto: pixabay.com/ro

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*