Hepatita B în sarcină. În prezent, nu există tratament pentru hepatita B. Dar există vaccin pentru prevenția acestei infecții. Copilul născut de o mamă infectată are toate șansele să rămână sănătos.
Hepatita B. Vaccinarea
Orice adult, care a fost născut înainte de 1995, trebuie să se testeze si să se vaccineze. Inițial, se face o doză, a doua doză după o lună si a treia doză după 6 luni. După acest interval de timp, sunteți protejat în proportie de 95 %. Protectia vaccinală durează între 5 și 10 ani. Este recomandat să vă vaccinați înainte de sarcină.
Hepatita B în sarcină
Analizele de sânge făcute în timpul sarcinii vor indica cantitatea de virus prezent în sânge (analiza numită viremie). Dacă încărcătura virală este foarte ridicată, vi se pot administra medicamente pentru reducerea nivelului virusului.
În timpul sarcinii, aveți nevoie de supravegherea medicului obstetrician, dar și de supravegherea medicului de boli infecțioase.
Hepatita B în sarcină. Nașterea
Copiii născuţi de mame purtătoare ale virusului hepatitic B au risc de infectare. Dar acest risc poate scădea sub 2%. Cum?
Copilului i se face o analiză de sânge, care arată dacă are anticorpi protectori. Se verifică astfel eficiența vaccinării.
Ce înseamnă hepatita B?
Virusurile intră în sânge și apoi se plimbă în toate organele. Afectează însă în special ficatul. Inițial, hepatocitele, celulele din ficat, produc o inflamație. Așa se apară toate celulele umane agresate. Inflamația persistentă conduce la pierderea celulelor hepatice. Unde s-a pierdut una, rămâne o cicatrice, adica fibroză. Gradul fibrozei în ficat variază de la 1 la 4 . Gradul 4 se numește ciroza hepatică, adica un ficat plin de cicatrici, cu doar câteva celule funcționale. Această evoluție la nivelul ficatului decurge fără durere.
Odată depistat virusul hepatitic B, aveți nevoie de evaluări regulate. Veți merge o dată la 6 luni la medicul de boli infecțioase, dar și la medicul gastronterolog.
Foto: pixabay.com/ro