Pe 20 decembrie 2008, mass media anunța că urmează să se nască primul copil testat, care nu va face cancer mamar ereditar. Ce s-a întâmplat de fapt?
Medicii de la University College Hospital, Marea Britanie, au obținut embrioni prin fertilizare in vitro (FIV) pentru un cuplu expus unui risc foarte mare de a moșteni gena BRCA1. Această genă înseamnă risc de peste 50% de cancer de sân ereditar.
Embrionii obținuți prin fertilizare in vitro (FIV) au fost examinați, aceasta pentru a selecta un embrion liber de gena BRCA1.
Embrionul ales nu a fost manipulat sau programat genetic. Gena, care provoacă cancerul de sân ereditar, nu a fost îndepărtată din embrion.
A fost însă ales un embrion, care nu prezenta această genă. Cum?
Ce înseană PGD?
Utilizând diagnosticul genetic preimplantațional (PGD), o celulă este îndepărtată din embrion. Apoi testată genetic. În felul acesta, s-a putut alege un embrion, care nu prezenta gena BRCA1.
Acesta a fost apoi transferat în uterul mamei.
Diagnosticul genetic preimplantațional (PGD) presupune testarea genetică a unui embrion, în laborator. Pentru a realiza acest lucru, cuplurile trec prin tratamentul de fertilizare in vitro (FIV), urmat de o etapă suplimentară – testarea genetică.
♥Embrionul este cultivat în laborator timp de câteva zile. În acest timp, celulele se divid.
♥Embriologul va îndepărta una sau două dintre celule, fără să lezeze embrionul.
♥Celulele pot fi apoi testate pentru a vedea dacă embrionul, din care au fost îndepărtate, conține gena defectă, care provoacă o boală genetică familială.
♥Unul sau doi dintre embrioni, fără copia genei defecte, sunt apoi plasați în uterul mamei.
♥Embrionii rămași, neafectați genetic, pot fi stocați pentru utilizare ulterioară.
Embrionii, care prezintă o copie a genei defecte, nu sunt folosiți.
La Fertilia, facem PGD.
Am fost prima clinică de fertilizare in vitro din România, care a introdus această tehnică.