martie 18, 2021

FIV. După fertilizare așteptăm 3 sau 5 zile?

La fertilizare in vitro standard, aportul embriologului e minim. Fertilizarea in vitro (în laborator) are loc identic ca in vivo, adică în trompele uterine ale mamei. Facem diferențele. Embrion de ziua 3 vs. embrion de ziua 5.

După recoltarea ovocitelor din ovarele femeii, sub anestezie, în sala de operație, acestea sunt introduse în tuburi încălzite. Și duse în laborator. Aici sunt spălate, identificate sub microscop și puse în incubator. În acelasi loc, sunt puși spermatozoizi și lăsați în incubator peste noapte, 12-16 ore. În acest timp, un spermatozoid va fecunda ovocitul, asa cum se întâmplă și în trompele uterine ale femeii. După cele 16 ore, se poate observa la microscop dacă ovocitul a fost fertilizat. Fertilizare înseamnă apariția a doi pronuclei. Apare ADN-ul, adică a apărut o nouă viață!

În laborator, embriologul cultivă embrionul timp de 3 ori 5 zile. În condiții identice mediului intrauterin.

Embrionul de ziua 3:

Toți embrionii de ziua 3 arată la fel. Se vad între 6 și 12 celule în fiecare embrion.  Pot fi evaluate doar din perspectiva aspectului. Adică din perspectiva morfologică.

Embriologul observă:

  • dacă dimensiunea e similara la toate celulele nou formate
  • să nu aiba fragmentări, adică sa nu fie divizate în multe celule mici

Embrionul de ziua 5:

În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist.  Recomandarea generală este ca viitorii părinți să aștepte până în ziua a cincea pentru embrio-transfer, pentru transferul in uterul mamei.

În ziua 5, embriologul are mai multe informații despre embrioni. Și stie care dintre aceștia a trecut de ziua 3. Uneori, în ziua 3, se opresc în evoluție spontan.

În embrionul de ziua a 5 se pot vizualiza două aspecte importante:

  • masa celulara internă  – din care se va forma embrionul și apoi copilul
  • trophectodermul din care  se va forma placenta – acesta trebuie sa arate normal pentru că, fără o placentă viabilă, embrionul nu are șanse să se dezvolte

În ziua 5, embriologul poate recolta căteva celule din blastocist pentru biospie. Ulterior, proba se duce în latoratorul de genetică. Prin analiza numita PGS, se face un screening  genetic, adică se văd defectele mari genetice.

Embrion ziua 3 vs. ziua 5:

Calitatea embrionilor din ziua 3 și din ziua 5 este dată de două aspecte: masa celulara externă si trophectodermul. Embrionii vor prima scoruri, unde:

A  – înseamnă calitate de top

B  – foarte bun

C – se implantează doar cu acordul mamei informate

D – nu e recomandat pentru implantare

În privinta supraviețuirii în uterul matern, nu este nicio legatură între ziua 3 si ziua 5. Dacă embrionul e competent genetic, va supraviețui în uterul matern.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*