Sucuri ultraprocesate, chips-uri, cartofi prăjiți, hamburgeri, dulciuri? Așa vă puteți modifica cromozomii. Fenomenul e asociat cu îmbătrânirea la nivel celular. Și cu infertilitatea.
Ce înseamnă alimente ultra-procesate?
Alimentele ultra-procesate conțin substanțe fabricate industrial. Sunt compuse dintr-un amestec de uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și proteine, amestec conținut de puține alimente naturale.
Aceste alimente sunt slabe din punct de vedere nutrițional în comparație cu alternativele puțin procesate, adică alimentele naturale (de exemplu carne, brânzeturi, legume, fructe, cereale integrale).
Studiile anterioare au arătat corelații între alimentele ultra-procesate și hipertensiune, obezitate, depresie, diabet de tip 2 și unele forme de cancer.
Aceste boli sunt adesea legate de vârstă, pentru că sunt legate de stresul oxidativ și inflamație.
Cele două componente – stresul oxidativ și inflamația – influențează lungimea telomerilor.
Trei sau mai multe porții pe zi din așa-numitele „alimente ultraprocesate” dublează riscurile ca structurile din ADN (numite telomeri) găsite la capătul cromozomilor, să devină mai… scurte.
Telomeri mai scurți, speranță mai mică de viață
Telomerii scurți sunt un marker ai îmbătrânirii biologice la nivel celular.
Dieta este un factor care determină celulele să îmbătrânească mai repede.
Așa scade și fertilitatea.