În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist. Poate fi u[or vitrificat (congelat) pentru a dezvolta ulterior o sarcină.
Nu doar ovocitele (celulele reproducătoare feminine), ci și blastociștii, adică embrionii de 5 zile, pot fi congelati, pentru a fi transferați ulterior în uterul mamei.
Studiile au arătat că, pe medii de congelare performante, rata de surpraviețuire a blastocistilor este de peste 98%. Un embrion de calitate are șanse maxime să supraviețuiască și să îsi reia activitatea celulară.
Care ar fi o posibilă explicație?
Atunci când e transferat un embrion proaspăt în uterul femeii, acesta vine pe un endometru (mucoasa din interiorul uterului) care a fost supus stimulării hormonale.
Ce înseamnă vitrificare?
Embrionii de calitate, obținuți după fertilizarea umană asistată, care nu vor fi puși în uterul mamei, pot fi păstrați prin vitrificare sau congelare.
Embrionii vitrificați sunt păstrați în azot lichid (la -196° Celsius) și se pot folosi, ulterior, pentru o nouă sarcină. Pentru femeie, congelarea lor înseamnă că nu va mai urma o nouă stimulare ovariană (tratament medicamentos).
Vitrificarea poate fi folosită pentru:
Studiile au arătat ca procentul anomaliilor la embrionii vitrificați nu este diferit de al celor fresh (proaspeți) folosiți în FIV și nici de al celor obținuți natural.
Embrionii decongelați, ajutați înainte de implantare
Ecloziunea asistată (vezi aici) se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați). Este o procedură necesară înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin FIV sau ICSI.
Embriologul ajuta embrionul (cu o undă laser) să se elibereze stratul său exterior de protecție, pentru a se implanta în uter și pentru a se transforma într-o sarcină viabilă.
Te așteptăm la consulație.