octombrie 20, 2021

FIV. De ce embrionii se congelează la 5 zile?

În ziua 5, embrionul are 80 de celule. Se numește acum blastocist. Poate fi u[or vitrificat (congelat) pentru a dezvolta ulterior o sarcină.

 

Nu doar ovocitele (celulele reproducătoare feminine), ci și blastociștii, adică embrionii de 5 zile, pot fi  congelati, pentru a fi transferați ulterior în uterul mamei.

Studiile au arătat că, pe medii de congelare performante, rata de surpraviețuire a blastocistilor este de peste 98%. Un embrion de calitate are șanse maxime să supraviețuiască și să îsi reia activitatea celulară.

 • Timpul se opreste pentru acești embrioni în momentul congelarii și ceasul începe din nou să bată la decongelare.
 • Blastocistul își reia activitate celulară, diviziunea celulară identic cu cea al unui embrion proaspăt.
 • Rata de sarcină e mai mare, pe un ciclu natural, cu un embrion congelat decât cu un embrion proaspăt. Explicatia are legătură cu stimularea ovariană.

 

Care ar fi o posibilă explicație?

Atunci când e transferat un embrion proaspăt în uterul femeii, acesta vine pe un endometru (mucoasa din interiorul uterului) care a fost supus stimulării hormonale.

 • În cazul unei stimulări hormonale în urmă cu puțin timp,  endometrul e bulversat.  Pot apărea desincronizări la nivel hormonal, care ar scădea rata de implantare a embrionului proaspăt.
 • În cazul embrionilor congelați, organismul viitoarei mame a fost supus stimulării hormonale în urmă cu mai mult timp, deci a avut timp să reintre în normalitate.

 

Ce înseamnă vitrificare?

Embrionii de calitate, obținuți după fertilizarea umană asistată, care nu vor fi puși în uterul mamei, pot fi păstrați prin vitrificare sau congelare.

Embrionii vitrificați sunt păstrați în azot lichid (la -196° Celsius) și se pot folosi, ulterior, pentru o nouă sarcină. Pentru femeie, congelarea lor înseamnă că nu va mai urma o nouă stimulare ovariană (tratament medicamentos).

 • Embrionii sunt congelați într-un ritm rapid.
 • Aceșția vor fi protejați, în prelabil, de substanțe speciale, ce cresc vâscozitatea materialului biologic. Astfel, se evită formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare.
 • Tehnica de vitrificare a revoluționat domeniul de congelare a gameților umani, pentru că promite rate mari de supraviețuire.
 • Embrionii vitrificați și apoi decongelați au o rată de supravieţuire de peste 95%.

 

Vitrificarea poate fi folosită pentru:

 • stocarea ovocitelor (celule reproducătoare feminine)
 • stocarea embrionilor (apar imediat după fecundare)
 • stocarea blastociștilor (embrion în ziua 5-6)

Studiile au arătat ca procentul anomaliilor la embrionii vitrificați nu este diferit de al celor fresh (proaspeți) folosiți în FIV și nici de al celor obținuți natural.

 

Embrionii decongelați, ajutați înainte de implantare

Ecloziunea asistată (vezi aici) se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați). Este o procedură necesară înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin FIV sau ICSI.

Embriologul ajuta embrionul (cu o undă laser) să se elibereze stratul său exterior de protecție, pentru a se implanta în uter și pentru a se transforma într-o sarcină viabilă.

 

 

Te așteptăm la consulație.

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*