ianuarie 26, 2022

FIV: Activarea artificială a ovocitelor

Uneori, ovocitele (celulele reproducătoare feminine) pot avea nevoie de puțin ajutor pentru a finaliza procesul de fertilizare. Ce înseamnă ajutor?

 

Pentru o fertilizare reușită, spermatozoizii trebuie să elibereze o enzimă funcțională specifică numită fosfolipaza C zeta (PLCζ), atunci când intră în ovocit.

♥ Fenomenul induce valuri de oscilații de calciu de-a lungul ovocitului pentru a-l „activa”, permițând fertilizarea.

♥ Un PLCζ deficitar sau anormal poate fi cauza fertilizării eșuate sau scăzute.

♥  Această situație biologică poate fi depășită, în unele situații, folosind o soluție de ionofor de calciu pentru a activa ovocitul  în mod artificial.

 

Ce înseamnă fertilizare?

Fertilizarea înseamnă unirea nucleului unui spermatozoid cu nucleul unui ovocit. Așa apare nucleul primar al unui embrion.

În toate organismele, esența fertilizării este, de fapt, fuziunea materialului genetic a două celule sexuale diferite (numite gameți), fiecare dintre ele purtând jumătate din numărul de cromozomi tipici speciei.

 

Pe cine ajută activarea artificială a ovocitelor?

Activarea artificială a ovocitelor vă poate ajuta dacă:

  • Mai puțin de 30% din ovocitele dvs. au fost fertilizate, chiar și după ICSI
  • Aveți infertilitate severă cauzată de factorul masculin

 

Cum se face activarea artificială a ovocitelor?

După un ciclu de fertilizare in vitro (FIV) cu ICSI, vom folosi o soluție de ionofor de calciu pentru a stimula eliberarea de calciu.

Ovocitele dvs. vor fi verificate pentru fertilizare în ziua următoare și, dacă embrionii continuă să se dezvolte până la un stadiu adecvat, procedura de transfer de embrioni va urma la două până la cinci zile după colectarea ovocitelor.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*