aprilie 27, 2020

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului)

ICSI sau injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului este o metodă de fertilizare umană asistată. Se folosește când spermograma e sub parametrii normali.

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului) înseamnă cu adevarat fertilizare artificială. Iată motivele!

Cum se face ICSI?

Sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur. Vorbim despre intervenție umană, adică vorbim despre adevarata fertilizare artificială. Dupa recoltarea din ovarele femeii, ovocitele – celulele reproducătoare feminine –  ajung în laboratorul de embriologie, situat in clinicile de fertilizare umana asitata, lângă sala de intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă în laborator?

Ovocitul, prima selecție naturală

Ovocitul (celula reproducătoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit într-o masă gelatinoasă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamna, de fapt, prima selecție natuala pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața. Nu orice spermatozoid poate să strabată masa gelatinoasă a ovocitului și să îl fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă. Cum? Cu ajutorul unei substanțe care se găsește în mod natural în capatul spermatozoidului. Substanța se numește acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejază ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intra in contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare.

Manevra necesita o foarte buna manualitate din partea embriologului.

Când se face ICSI?

Metoda se folosește cand spermograma nu este în limite normale.  Sunt viabili, posibil, doar câțiva spermatozoizi. Și echipa medicală din centrul de fertilizare umană asistată alege ca aceștia sa fie injectați, asistat în laborator, direct în ovocit.

 

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*