ianuarie 5, 2022

Fertilizare asistată cu sperma unui donator

Fertilizarea asistată cu sperma unui donator este situația când se folosește sperma de la un donator pentru a ajuta o femeie să rămână însărcinată.

 

Donatorii de spermă sunt testați pentru boli cu transmitere sexuală și unele tulburări genetice. În timpul procesului de inseminare, sperma de la donator este plasată în colul uterin al femei, în timpul ovulației. Sperma donatorului poate fi folosită și pentru:

 

Când se folosește spermă de la donator?

Medicul specializat în tratamentul infertilității vă recomandă spermă de la un domator dacă:

  • partenerul dvs. nu produce spermatozoizi
  • numărul spermatozoizilor sau calitatea sunt foarte slabe și este puțin probabil să aibă ca rezultat conceperea unui copil
  • partenerul are risc mare de a transmite o boală moștenită
  • nu aveți partener de sex masculin

 

Cum funcționează donarea de spermă?

Pentru femei:

Pasul 1: Înainte de a face inseminarea, trebuie efectuat un test de permeabilitate tubară (permeabilitatea trompelor uterine).

Pasul 2: Se vor efectua teste de screening pentru grupa sanguină, HIV, hepatită B și C, sifilis și gonoree.

  • Hemogramă completă
  • Profilul hormonal va fi evaluat pentru a determina orice dezechilibru hormonal.

Pasul 3: Selectarea unui donator potrivit din banca de spermă.

Pasul 4: Dumneavoastră și, dacă este cazul, partenerul dvs. va trebui să semnați un formular de consimțământ prin care sunteți de acord cu inseminarea cu spermă de la donator.

Pasul 5: Este posibil să vi se administreze medicamente pentru fertilitate – pentru a stimula producția de ovocite mature.

Pasul 6: În clinică, veți face analize de sânge plus ecografie pentru a afla când ovulați.

Pasul 7: Spermatozoizii donați sunt introduși în uter folosind o procedură numită inseminare intrauterină. Procedura este, în mod normal, nedureroasă, deși o proporție mică de femei poate prezenta crampe temporare, asemănătoare menstruației.

 

Pentru bărbați (donatori de spermă):

Pasul 1: Dacă ați decis să deveniți donator de spermă, contactați o clinică autorizată.

Pasul 2: La clinică, dați probe de sperma și sânge în scop de testare.

  • Sunteți testat pentru a afla grupa dvs. de sânge, cariotipul (analiza cromozomilor), se face screeningul fibrozei chistice (deoarece aceasta este cea mai frecventă tulburare genetică moștenită).
  • Se testează HIV, hepatita B și C, sifilis, gonoree și CMV (citomegalovirus).

Pasul 3: Sunteți examinat de un medic genito-urinar pentru a vă asigura că nu există semne evidente de infecție genitală.

Pasul 4: Vi se cere să semnați un formular.

Pasul 5: Un membru al personalului explică procesul de donare și aspectele legale. Asigurați-vă că înțelegeți drepturile dumneavoastră și pe cele ale beneficiarului și ale oricărui copil născut ca urmare a tratamentului.

Pasul 6: Dacă sunteți acceptat ca donator, va trebui să semnați formulare de consimțământ pentru păstrarea și utilizarea probelor dumneavoastră. Acestea sunt păstrate în depozit până la zece ani, dar puteți specifica un timp mai scurt.

  • Sunt păstrate note despre aspectul dumneavoastră fizic și pot fi folosite pentru a potrivi caracteristicile dumneavoastră cu cerințele destinatarilor spermei donate.
  • Dacă doriți, puteți lăsa și o scurtă descriere a dvs. și a realizărilor dvs. și un mesaj de bunăvoință pentru orice copil, care se naște ca urmare a donației dvs.

Pasul 7: Detaliile dvs. vor fi păstrate într-un registru. Rețineți că un donator înregistrat nu are responsabilități legale sau financiare față de un copil, care s-a născut ca urmare a donației sale. Pasul 8: Acum produceți mostre de spermă pentru depozitare. Clinica are o cameră privată, unde vă puteți furniza mostrele.

Probele sunt puse în carantină, până când sunt eliminate riscurile – prin teste negative HIV și hepatite B și C –  la șase luni după producerea probelor.

Pasul 9: Puteți continua să fiți folosit ca donator de spermă până când au rezultat 10 „evenimente de naștere” (10 familii separate).

  • Dacă o femeie a născut un copil ca urmare a donării dumneavoastră de spermă, ea poate solicita ca unele fiole cu sperma dumneavoastră (dacă sunt disponibile) să fie puse deoparte pentru utilizare viitoare, astfel încât copilul ei să poată avea un frate sau o soră genetică mai târziu.

Pasul 10: Vă puteți retrage oricând consimțământul pentru utilizarea spermei. Aceasta poate include utilizarea oricăror embrioni, care au rezultat din fecundarea ovocitului primitorului cu spermatozoizii dumneavoastră.

 

© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*