noiembrie 17, 2020

Fertilitatea dupa ligaturarea trompelor uterine

Ligaturarea trompelor uterine este metoda chirurgicală de prevenirea a apariției unei sarcini. Sarcina nu mai poate apărea natural, pentru că fecundația se petrece în trompele uterine, iar acestea au fost… legate.

 

Și dacă vă doriți ulterior o sarcină?

 

Se poate prin FIV sau prin inversarea microscopică a ligaturării trompelor. Ultima soluție este însă extrem de laborioasă.

 

FIV:

 

FIV permite plasarea embrionului direct în uter. Sunt evitate astfel trompele uterine. Tehnic, procesul de fertilizare “in vitro” presupune unirea ovocitului (celula reproducătoare feminină) cu spermatozoidul (celula reproducătoare masculină) în afara corpului, în condiții speciale, sterile.

Embrionul rezultat se transferă apoi în uterul femeii. De cele mai multe ori, se transferă 2-3 embrioni, restul fiind păstrați în conditii speciale pentru o eventuală nouă încercare.

Procedeul este nedureros și nu necesită anestezie. Există însa exista riscul ca, în urma fertilizării, femeia să aibă o sarcina multiplă. De aceea, recomandăm implantarea unui număr limitat de embrioni. Ținem cont de vârsta și istoricul femeii..

 

Inversarea microscopică a ligaturării trompelor:

 Este o procedura implică o incizie relativ mică și o singură zi de spitalizare. Trompa uterină este un mic tub. Are o parte liberă în abdomen, cu fimbri (un fel de zimți), care captează ovocitul din ovar. Îl transportă apoi prin trompă și îl elimină în uter, printr-o deschidere microscopică. Atâta timp cât capătul fimbrial nu a fost distrus, se poate realiza o reconectare micro-anatomică a trompei uterine. Revine astfel fertilitatea.

  • După intervenție, șansa de sarcină este legată de lungimea trompei. Dacă cel puțin jumătate din trompă este încă intactă, șansele de sarcină vor fi mari.
  • Deoarece ligaturarea trompelor (sterilizarea chirurgicală) a distrus un anumit segment al ambelor trompe, cele două capete care vor fi reconectate vor fi, probabil, de dimensiuni diferite. Prin microchirurgie se recapătă și funcționalitatea, ca riscul de sarcină extrauterină să fie mic.
  • Sarcina extrauterină apare atunci când ovocitul, care este fertilizat în trompe, se blochează la locul reconectării în loc să treacă în uter pentru a se dezvolta într-o sarcină.

Beneficiul utilizării microscopului pentru această intervenție chirurgicală este că medicul poate vedea clar deschiderea interioară a trompei și, prin urmare, o reconectează cu precizie.

 
 
 
 
© 2023 Fertilia - primul pas incepe cu noi ®. Toate drepturile rezervate.
Acord procesare date*