Se poate prin FIV sau prin inversarea microscopică a ligaturării trompelor. Ultima soluție este însă extrem de laborioasă.
FIV permite plasarea embrionului direct în uter. Sunt evitate astfel trompele uterine. Tehnic, procesul de fertilizare “in vitro” presupune unirea ovocitului (celula reproducătoare feminină) cu spermatozoidul (celula reproducătoare masculină) în afara corpului, în condiții speciale, sterile.
Embrionul rezultat se transferă apoi în uterul femeii. De cele mai multe ori, se transferă 2-3 embrioni, restul fiind păstrați în conditii speciale pentru o eventuală nouă încercare.
Procedeul este nedureros și nu necesită anestezie. Există însa exista riscul ca, în urma fertilizării, femeia să aibă o sarcina multiplă. De aceea, recomandăm implantarea unui număr limitat de embrioni. Ținem cont de vârsta și istoricul femeii..
Este o procedura implică o incizie relativ mică și o singură zi de spitalizare. Trompa uterină este un mic tub. Are o parte liberă în abdomen, cu fimbri (un fel de zimți), care captează ovocitul din ovar. Îl transportă apoi prin trompă și îl elimină în uter, printr-o deschidere microscopică. Atâta timp cât capătul fimbrial nu a fost distrus, se poate realiza o reconectare micro-anatomică a trompei uterine. Revine astfel fertilitatea.
Beneficiul utilizării microscopului pentru această intervenție chirurgicală este că medicul poate vedea clar deschiderea interioară a trompei și, prin urmare, o reconectează cu precizie.